OGLASIO SE CENTAR ZA SOCIJALNI RAD! Pitali smo ih zašto ovoj baki ne daju ključ od stana, ODGOVOR JE BEZ ODGOVORA
Pitali smo ih zašto ovoj baki ne daju ključ od stana, Foto: Filip Plavčić

au!

OGLASIO SE CENTAR ZA SOCIJALNI RAD! Pitali smo ih zašto ovoj baki ne daju ključ od stana, ODGOVOR JE BEZ ODGOVORA

U ovom slučaju reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

Objavljeno:
Suzana Trajković

Veronika Trbović, korisnica Doma "Andrea" na Altini doživela je to da u 83. godini bude diskriminisana.

Supruga pokojnog Branka Trbovića, kuvara i degustatora hrane koju je jeo Josip Broz Tito ostala je bez supruga, a potom i bez ćerke koja je posle bolesti preminula u 50. godini.

Dostojanstvo nije izgubila, a ponosno i uzdignute glave govorila nam je o tome kako su baš to pokušali da joj oduzmu. Naime, protiv Centra za socijalni rad – odeljenje Savski venac pokrenut je postupak jer ovoj ženi ne dozvoljavaju da uđe u njen stan.

U ovom slučaju reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je nakon sprovedenog postupka utvrdio da je centar za socijalni rad – odeljenje Savski venac od momenta postavljanja priveremenog staratelja, preko pokretanja postupka za lišavanje poslovne sposobnosti, pa do sprečavanja štićenice da poseti stan u kojem je živela do smeštanja u dom, donosio odluke koje su zasnovane na stereotipima i predrasudama prema starijim osobama naušenog zdravstvenog stanja. Zato je data preporuka kojom je od Centra zatraženo da otkloni sve posledic diskriminatornog postupanja prema Veroniki Trbović kada je reč o postupku za postavljanje privremenog staratelja, kao i da joj neodložno omogući da poseti stan u kojem je živela do smeštaja u Dom za stare „Andrea“.

Kako je sama Veronika rekla da sumnja da su ljudi iz Centra za socijalni rad ti koji žele da joj uzmu stan, njima smo se obratili i postavili im sledeća pitanja:

- Da li je tačno da je protiv vašeg ogranka, centar za socijalni rad Savski venac, pokrenut postupak u ovom slučaju? Njega je pokrenuo pravni zastupnik gospođe Trbović. - Veronika tvrdi da je vaša namera, kao institucije ili nekih pojedinaca, da joj uzmete stan, kako to komentarišete? - Koji je razlog zbog kog joj niste dali ključeve od stana? - Zbog čega se ovoj ženi oduzima poslovna sposobnost? - Zbog čega ste želeli da je izmestite iz Doma u kom joj je lepo, i u kom želi da ostane? - Da li je tačno da ste se oglušili o preporuku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja vam je zatražila da prestanete da diskriminišete pomenutu gospođu, jer je stara?

Zvaničan odgovor ove ustanove dobili smo nedugo po objavljivanju prvog teksta. Ipak, da li smo i na jedno pitanje dobili konkretan odgovor, procenite sami. Odgovor ovog Centra prenosimo vam u celosti:

- U cilju zaštite najboljih interesa korisnika, kao i po zakonu, javnost je isključena iz rada na konkretnim slučajevima i GCSR je u obavezi da čuva poverljivost ličnih podataka i informacija o korisnicima. Iz ovih razloga, ne možemo Vam izneti detalje i učestvovati u rasvetljavanju konkretnog slučaja koji ste naveli u dopisu. Na čuvanje i poverljivost podataka i isključivanje javnosti iz rada na konkretnom slučaju obavezuje nas kako zakon (Porodični zakon, SL. Glasnik RS 18/05 član 206; Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad , Sl. Glasnik RS 59/08 član 14) tako i profesionalna etika. - Takođe, obaveštavamo Vas da nadzor i zakonitost stručnog rada u centru za socijalni rad obavlja Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, koje je svakako upoznato sa ovim predmetom. Koristimo ovu priliku i da obavestimo javnost da je obaveza svih zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, kako u centrima za socijalni rad tako i u domovima za smeštaj starijih lica da štite iterese starijih i nemoćnih lica, a da je njihova zloupotreba krivično delo, kao i da se zaštita prava i interesa odraslih lica ne štite stvaranjem nepoverenja korisnika u sistem i državu već putem saradnje i poštovanja zakonskih propisa.

S poštovanjem, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.