VAŽNO JE DA SE IZJAŠNJAVAJU KAO PRIPADNICE ROMSKE NACIONALNOSTI! Buđenje svesti mladih ROMKINJA počelo sa AVALE
Održan je trening u okviru projekta „Buđenje svesti mladih Romkinja“, Foto: Espreso.co.rs

trening u sklopu projekta

VAŽNO JE DA SE IZJAŠNJAVAJU KAO PRIPADNICE ROMSKE NACIONALNOSTI! Buđenje svesti mladih ROMKINJA počelo sa AVALE

Mlade Romkinje osnažene su da se zauzmu za sebe, ali su i informisane o važnosti toga da se izjašnjavaju kao pripadnice romske nacionalnosti..

Objavljeno:

Održan je trening u okviru projekta „Buđenje svesti mladih Romkinja“ koji sprovodi Romska inicijativa za održiv razvoj (RIZOR) uz podršku Evropske fondacije za mlade Saveta Evrope.

Tokom višednevnog okupljanja na Avali, 20 polaznica iz Beograda učilo je o načinima i mehanizmima za uključivanje u društvene procese od značaja ali i modalitetima za jačanje i aktivniji angažman romske zajednice.

Mlade Romkinje osnažene su da se zauzmu za sebe, ali su i informisane o važnosti toga da se izjašnjavaju kao pripadnice romske nacionalnosti i da uzimaju zvanična dokumenta, s obzirom na to da je to jedan od gorućih problema romske zajednice u prestonici Srbije.

U nastavku projektnih aktivnosti, učesnice treninga će prenositi stečeno znanje Romkinjama u marginalizovanim naseljima, a učestvovaće i u izradi predloga za izmene i dopune lokalnog akcionog plana Grada Beograda. Koordinator projekta i predsednik RIZOR Milorad Popović smatra da je uključivanje Roma u svakodnevni život od velike važnosti, posebno kada su u pitanju mlade Romkinje koje zbog tradicije često ne dobijaju podjednake šanse kao njihove vršnjakinje.

- RIZOR je veoma aktivan na polju osnaživanja Roma, a sada akcenat stavljamo na mlade Romkinje jer je važno da blagovremeno sagledaju sve mogućnosti koje im se nude kako bi postale aktivne i punopravne članice društva. Veoma je bitno razumeti da su Romi i Romkinje punopravni članovi društva u kom žive, ali da je važno i da budu aktivni u svojoj zajednici kako bismo zajednički napredovali. Ovaj projekat je jedan u nizu naših aktivnosti posvećenih osvešćivanju Roma i celokupnog društva o mogućnostima i mehanizmima za zajedničku saradnju – ističe Popović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.