MOJE TELO, MOJA PRAVA! Đukić Dejanović: Moramo da poboljšamo životne uslove za mlade Romkinje
Moramo da poboljšamo životne uslove za mlade Romkinje, Foto: Promo

Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje

MOJE TELO, MOJA PRAVA! Đukić Dejanović: Moramo da poboljšamo životne uslove za mlade Romkinje

Biće napravljena i besplatna aplikacija za mobilne telefone na srpskom i romskom jeziku

Objavljeno: 13:08h

Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje – SRH Srbija, uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, Instituta za javno zdravlje Srbije, kao i zdravstvenih i socijalnih ustanova i lokalnih samouprava, započinje projekat „Moje telo moja prava”, koji se tiče reproduktivnog zdravlja mladih Romkinja, sa ciljem da se edukuju, osnaže i nauče da pravilno planiraju porodicu. Projekat je deo globalnog projekta „MSD za majke“, koji finansira kompanija „Merck Sharp & Dohme“ (MSD), traje tri godine i sprovodi se u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Realizacija projekta u Srbiji, koji se sprovodi u Beogradu, Obrenovcu, Zaječaru i Pirotu obuhvata saradnju sa partnerskim organizacijama, zdravstvenim ustanovama i lokalnim samoupravama.Projekat je podržan od strane Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo - IPPF, a pored edukacije, baviće se pravima Romske populacije, povećanjem dostupnosti i kvalitetom zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i prevencijom neželjenih, naročito maloletničkih trudnoća.

Pored podizanja nivoa informisanosti, pristupa zdravstvenoj zaštiti, edukativnim materijalima, kontraceptivnim sredstvima, projekat podrazumeva i kontinuiranu aktivnost 20 obučenih “vršnjačkih edukatora”, koji će biti podrška mladima u romskim zajednicama i pružati im svu neophodnu pomoć i informacije od značaja za seksualno, reproduktivno zdravlje i pravima koja im pripadaju.

Takođe, biće napravljena i besplatna aplikacija za mobilne telefone na srpskom i romskom jeziku, koja će na savremen način pružiti informacije o seksualnom, reproduktivnom zdravlju i pravima, kontracepciji, planiranju porodice, prevashodno namenjenu mladima od 16 do 25 godina.

Predstavljajući aktivnosti Aleksandra Sremčev – Menadžer projekta je istakla: “Cilj projekta je da se poveća pristup i poboljša kvalitet usluga planiranja porodice sa fokusom na mlade Romkinje. Imajući u vidu značaj multisektorske saradnje i uključivanje svih relevantnih aktera, projekat se realizuje u saradnji sa lokalnim Romskim organizacijama, ustanovama primarne zdravstvene zaštite, predstavnicima lokalnih institucija, kao i predstavnicima Romske zajednice koji su od samog početka kroz participativan proces uključeni u kreiranja samih projektnih aktivnosti. Do sada, SRH Srbija je u saradnji sa lokalnim partnerima i predstavnicima Romske populacije realizovala sve pripremne aktivnosti, a od početka ovog meseca smo počeli sa realizacijom projektnih aktivnosti koje se tiču senzitivisanja lekara iz ustanova primarne zdravstvene zaštite za rad sa romskom populacijom na informisanju i podizanju svesti o dobrobiti korišćenja savremenih metoda planiranja porodice, s jedne strane, i mobilisanju Romske zajednice, kroz vršnjačku edukaciju i kreiranje grupa za podršku, koje će pružati informacije vezano za značaj očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih Romkinja kroz direktan rad sa zajednicom, s druge strane.“

Ministarka u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Prof. dr Slavica Đukić Dejanović,navela je da Vlada Republike Srbije kao posebne prioritete prepoznaje prava manjinskih grupa, povećanje dostupnosti i unapređenje zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i planiranje porodice i kroz svoj rad aktivno nastoji da ove oblasti unapredi. “Projekat o kome danas govorimo primer je uspešne saradnje između predstavnika domaćih i međunarodnih partnera, predstavnika države, jedinica lokalne samouprave, privatnih partnera, nevladinog sektora i stručne zajednice i posvećenih pojedinaca i predstavnika manjina, koja je i model za ostvarivanje 17 Ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi 2030. U zajedničkim nastojanjima da poboljšamo životne uslove za sve, naši romski sugrađani značajan su činilac društvenog napretka, koji neće i ne sme biti ostavljen iza kolone, u skladu sa glavnim motom Agende 2030.”

foto: Promo

Direktor kompanije MSD Srbija Nebojša Škuljec rekao je da projekat “MSD za majke” globalni projekat kompanije koji je u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a namera je stvoriti novi svet u kome nijedna majka neće izgubiti život prilikom donošenja novog života na svet. “U tom smislu kompanija MSD je pre sedam godina izdvojila $500 miliona u cilju poboljšanja uslova života majke i deteta. Ponosni smo što je ovaj program stigao i u našu zemlju, a posebno nam je drago što će kroz trogodišnji period trajanja projekta biti unapređeno znanje, ali i promenjene navike u planiranju porodica Romske populacije u Srbiji. Veoma nam je drago što je projekat podržan i od strane Ministarstva zdravlja i Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, kao i Instituta za javno zdravlje Republike Srbije, a nadamo se da će i posle završetka projekta on nastaviti sa radom i kroz pomenute institucije.”

Biljana Jovanović jedna je od dvadeset „vršnjačkih edukatora“ iz Romskog ženskog centra Biblija koji je partner Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije na teritoriji Beograda u realizaciji projekta. „Posle obuke za vršnjačke edukatore koja je završena početkom juna meseca, počinjemo sa aktivnostima na organizovanim radionicama mladih Romkinja na temu planiranja porodice, briga o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pristupu zdravstvenim uslugama. Vršnjačka edukacija će biti sprovođena i tokom poseta romskim naseljima i korisnicima kojima je ova vrsta edukacije najpotrebnija. Na teritoriji Beograda, vršnjačku edukaciju sprovodiće 5 vršnjačkih edukatorki u saradnji sa zdravstvenim i pedagoškim medijatorima.“

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.