Jedan diže TEGOVE, drugi ga slika i pozira: NJIH OPTUŽUJU DA SU UNIŠTILI FRESKU U HILANDARU! (FOTO)
Skrnavljenje, Foto: Printscreen/twvitter

bogohuljenje

Jedan diže TEGOVE, drugi ga slika i pozira: NJIH OPTUŽUJU DA SU UNIŠTILI FRESKU U HILANDARU! (FOTO)

U jednoj od najvećih kula unutar Hilandara, Pirgu Svetog Save, nalazi se kapelica gde Sveti Sava molio!

Objavljeno:

U istoj kuli nalazi se freska na kojoj su dvojica mladića urezala svoja imena, kao i godinu posete.

Vernici koji su posetili ovu kulu, primetili su urezana imena i ovaj vandalski čin, fotografisali oskrnavljenu fresku i podelili na društvenim mrežama.

Ubrzo su počeli da se nižu komentari i ostalih korisnika koji su osudili ovakav čin:

- Svakoga ko ošteti ili uništi istorijsko versko ili kulturno nasleđe, treba oštro kazniti isključivio društveno-korisnim radom na javnom mestu u mestu stanovanja-kraj priče - stoji u jednom komentaru.

Građani su oštro reagovali na ovakvo nepoštovanje i skrnavljenje svetih mesta.

- U Hilandar ne može niko da uđe da na pre toga nije najavljen tj. da mu nije odobreno, pošto postoji evidenicija za 2019. pronaći ih, kazniti, podneti prijavu... najstrožije kazniti kako bi poslužili kao primer ubuduće da nikom više ne padne na pamet - pisalo je.

"Kula Svetog Save je prepuna potpisa, nažalost. Naša dinastija gradila da bi potomci dolazili, grebali freske svojim potpisima. Zabrana + kazna za svakog ko se potpisao.", "Stari freskopisci su se retko potpisivali iz skromnosti, a današnji divljaci se potpisuju kada nagrđuju.", "Ovo je ozbiljno krivično delo, oskrnavljenje verskog i kulturnog nasleđa! A pre svega, sramno i jadno je...na šta su ljudi spremni...jezivo!" - neki su od komentara.

Pirg- kula Svetog Save je bio glavni odbrambeni objekat u manastiru. Nalazi se na istočnim odbrambenim zidovima Hilandara. Sa dvorišne strane na njega se naslanja crkva Sv. Arhangela. Podrum i prva četiri sprata ovog pirga su podignuti u vreme Svetog Save, dok su sledeća tri sprata dograđena u doba kralja Milutina. Vrh pirga je obnovljen 1681. godine zahvaljujući velikom ktitoru beogradskom mitropolitu hadži-Simeonu Ljubibratiću.

Tokom svoje istorije Pirg Svetog Save je služio raznim namenama, od odbrane, preko smeštaja vojnika, smeštaja poklonika, jedno vreme je u njemu bila i senara, magacin za hranu i žito, a što je posebno zanimljivo u njemu su bile dugo pohranjene knjige kao i stare ikone, i zato su u njemu nađeni čuveni "Hilandarski listići" za sada najstariji sačuvani pisani dokument na srbskoslovenskom jeziku, iz 11.veka.

Pirg je delimično revitalizovan 2002-2004.godine. Očekuje se da u njemu bude postavljen deo riznice kao muzejska postavka. Inače se ovaj pirg nalazi na grbu Srpske Pravoslavne Crkve.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.