MIHAJLO NIJE BIO SAMO PAMETAN DEČKO KOJI JE NIZAO USPEHE! On je radio još nešto što niko NE BI OČEKIVAO
Mihajlo Sporić (22), Foto: Printscreen/facebook

tuga!

MIHAJLO NIJE BIO SAMO PAMETAN DEČKO KOJI JE NIZAO USPEHE! On je radio još nešto što niko NE BI OČEKIVAO

Iz Matematičke gimnazije ističu da ih je duboko potresla vest o preranoj smrti njihovog nekadašnjeg učenika Mihajla Sporića

Objavljeno:

Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih srpskih fizičara i student Univerziteta Kembridž, preminuo je u 22. godini, objavljeno je na sajtu Matematičke gimnazije. Mihajlo Sporić je bio izuzetno talentovan i svestran, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i najvažniju među njima – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Mihajlo je i te 2016. godine Beogradski polumaraton istrčao za 2 sata i 20 minuta.

foto: Printscreen/Youtube

Iz Matematičke gimnazije ističu da ih je duboko potresla vest o preranoj smrti njihovog nekadašnjeg učenika Mihajla Sporića.

"Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše", ističe se u saopštenju Matematičke gimnazije.

Dodaju i da je nesebično voleo Matematičku gimnaziju i da joj je do kraja bio privržen.

Govorio je da su ga gimnazijski dani oblikovali kao ličnost i da mu je to bio najznačajniji period školovanja. Samo u jednoj godini Mihajlo je na tri međunarodna takmičenja osvojio tri zlata.

"Ja sam isto došao kao đak generacije u Matematičku gimnaziju iz osnovne škole i bio je šok videti sve te ljude koji se podjednako interesuju za matematiku i fiziku koji i podjednako rade, tako da je bilo dosta teško na početku. Ali, ta prijateljska konkurencija koja je do kraja vladala u našem odeljenju nas je sve posticala i na takmičenje i na redovnoj nastavi da izvučemo svoj maksimum", govorio je Mihajlo.

Mihajlo Sporić studirao je na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž.

Kembridž je objavio trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendiste, studenta fizike.

Mladi naučnik je više puta bio gost RTS-a, između ostalog i u emisiji "Tako stoje stvari" povodom pedesetogodišnjice Matematičke gimnazije.

Među brojnim priznanjima imao je i Vukovu diplomu i Svetosavsku nagradu. Svirao je klavir, trčao maratone.

foto: Printscreen/Youtube

Da je bolestan, saznao je kada je počeo da studira.

Bio je brucoš Fizičkog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a onda studije fizike nastavio na Kembridžu.

Bolest ga je zaustavila na završnoj godini prirodnih nauka.

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a njegova porodica je zamolila da se umesto kupovine cveća prikupi novac za pomoć Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.