OVO JE VAŽNA VEST! Novi granični prelaz otvoren je između Srbije i Mađarske (FOTO)
Novi granični prelaz otvoren je između Srbije i Mađarske, Foto: Uprava carine

BITNO ZA RAZVOJ

OVO JE VAŽNA VEST! Novi granični prelaz otvoren je između Srbije i Mađarske (FOTO)

Ukupna vrednost projekta čiji je prioritet da intenzivira ekonomsku, socijalnu i kulturnu saradnju između Srbije i Mađarske iznosi oko 5,5 miliona evra

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto otvorili su 11.oktobra 2019. godine novi granični prelaz Rabe- Kubekhaz između Srbije i Mađarske, a otvaranju je prisustvovala i delegacija carinarnice Subotica.

Očekuje se da deveti prelaz na granici sa našim severnim susedom olakša život lokalnom stanovništvu i utiče na ekonomski razvoj naselja koja se nalaze na tromeđi između Srbije, Mađarske i Rumunije.

1 / 7 Foto: Uprava carine

Preko privremenog prelaza će se u dve saobraćajne trake odvijati putnički saobraćaj i to svakog dana od 7-19 časova.

Za sada je prelaz namenjen isključivo za putnički saobraćaj (automobili i kombi vozila), ali je planirano da u neposrednoj blizini do kraja 2020. godine bude izgrađen trajan, funkcionalan prelaz.

Predstavnici lokalne samouprave zato očekuju da će novi prelaz doprineti boljem plasmanu poljoprivrednih proizvoda, povećanju cena nekretnina i razvoju infrastrukture.

Granični prelaz Rabe-Kubekhaz izgrađen je u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, kojim koordinira Ministarstvo za evropske integracije.

Na privremenom prelazu je postavljeno nekoliko objekata neophodnih za funkcionisanje graničnih službi Srbije i Mađarske, kao i nadstrešnica za pregled prtljaga i prevoznih sredstava.

Ukupna vrednost projekta čiji je prioritet da intenzivira ekonomsku, socijalnu i kulturnu saradnju između Srbije i Mađarske iznosi oko 5,5 miliona evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.