NE ISPLATI NAM SE VIŠE NI DA UMREMO! Istraživali smo koliko košta jedna sahrana u Srbiji, CENE SU PAPRENE!
Ilustracija, istraživali smo troškove sahrane u Srbiji, Foto: Nebojša Mandić

DA NE POVERUJEŠ

NE ISPLATI NAM SE VIŠE NI DA UMREMO! Istraživali smo koliko košta jedna sahrana u Srbiji, CENE SU PAPRENE!

Skupština grada Beograda je odobrila novi cenovnik, koji je odmah stupio na snagu

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Javno gradsko preduzeće "Pogrebne usluge" povećalo je cene svojih usluga za pet odsto!

Skupština grada Beograda je odobrila novi cenovnik, koji je odmah stupio na snagu. Ipak, među građanima u prestonici se spekulisalo prethodnih dana o poskupljenju za čak deset odsto, ali to se nije desilo.

foto: Nebojša Mandić

Novi cenovnik JKP "Pogrebne usluge" Beograd koji je odobrila Skupština grada Beograda kao naš osnivač, stupio je na snagu 7.8.2019. godine. Cene osnovnih usluga JKP "Pogrebne usluge" nisu menjane od početka 2015. godine, dakle, više od četiri i po godine. Cene troškova sahranjivanja sada su povećane za pet odsto, što je znatno manje od kumulativnog iznosa inflacije za navedeni period, koji je iznosio 11,1% - kažu iz JKP "Pogrebne usluge" za jedan beogradski list.

Na zvaničnom sajtu preduzeća "Pogrebne usluge", okačen je novi cenovnik. Po starom cenovniku osnovni troškovi sahranjivanja su iznosili 18. 371,00 dinara, a sada po novom koštaće 19.270 dinara.

foto: Profimedia

Osim toga, po novom cenovniku, spremanje umrlog u stanu iznosi 1.105 dinara, a sahranjivanje u grob košta 1.102 dinara.

foto: beogradskagroblja.rs

Dakle, kako stoji na zvaničnom sajtu "Pogrebnih usluga", ukupni troškovi sahrane su oko 36.895 dinara. Kada na to dodamo poskupljenje od pet odsto, dolazimo do cifre od 38.745 dinara.

Pravo na umanjene troškova sahrane

Popust za penzionere

Takođe na njihovom sajtu je navedeno, da ovo pravo pripada licu koje je snosilo troškove sahrane, u slučaju smrti korisnika penzije iz kategorije zaposlenih, vojnih penzionera i penzionera samostalnih delatnosti. Visinu umanjenja utvrđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, tromesečno i iznosi:

39.530,00 dinara, za penzionere iz kategorije zaposlenih i vojne penzionere,

39.530,00 dinara, za penzionere samostalnih delatnosti.

Uz zahtev za ostvarivanje ovog prava se prilaže: Izvod iz matične knjige umrlih (fotokopija), fotokopija lične karte podnosioca zahteva, i ček od penzije umrlog korisnika penzije.

foto: Profimedia

Ne isplati se umreti

Kada vam neko umre vi ne obraćate pažnju na "skrivene troškove", već samo vadite pare i ne razmišljate. U suštini, sve se naplaćuje, od prevoza do groblja, oblačenja pokojnika, štampanja čitulje, sahranjivanja u grob, izgradnju grobnog mesta, sanduk, opremu za sanduk, dakle, svaka stavka ima svoju cenu.

foto: Profimedia

Takođe, treba se osvrnuti i na stavku zvanu pop koji svoje usluge ne bi trebalo da naplaćuje. Zvanično, račun ne postoji, nezvanično, svaki pop ima svoj cenovnik. Što se tiče ostalih troškova koji nisu obavezni ne zaboravite na kombinaciju da se kupuje hrana kako bi se poslužili prisutni koji dođu na sahranu. Ukoliko se odlučite za restoran, plaćate mesto po čoveku, a možete organzovati i kućni ispraćaj.

Ukoliko ne želite standardnu sahranu, već se odlučite za kremaciju, moraćete da izdvojite oko 17. 789,00 dinara koliko košta prosečna kremacija.

foto: beogradskagroblja.rs

Kada govorimo o pojedinačnim troškovima, cene variraju, pa tako smeštaj prve urne u kasetu isnosi 1. 520 dinara, dok smeštaj urne u grobnicu košta oko 1.523 dinara.

Što se tiče transportnih usluga, prenos umrlog u okviru groblja iznosi 1.106 dinara, dok prenos umrlog od bolnice do mrtvačnice košta oko 1. 631 dinara. Takođe, prenos umrlog od mrtvačnice do groblja košta 1.632 dinara.

foto: Profimedia

Više rashoda nego prihoda

Kada se uzme u obzir Izveštaj o realizaciji godišnjeg programa poslovanja u prvom kvartalu 2019. godine, ovo preduzeće je ostvarilo za oko 6,2 miliona dinara manju dobit u odnosu na predviđeni plan, iako je broj sahrana i kremacija bio 11,18 odsto veći od planiranih. Problem je bio u visokim rashodima zbog, kako stoji u dokumentima, "troškova po sudskom sporu za oduzeto zemljište".

Izgleda da se u Srbiji smrt ne isplati, a mnogi građani naše zemlje dižu čak i kredite kako bi sahranili članove svoje porodice.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.