U BEOGRADU JUČE ODRŽANA HUMANITARNA TRKA: Električni bicikli u borbi protiv sunčevog zračenja
Kampanja i ove godine ima humanitarni karakter, a učestvovanjem u trci “Uzmite najbolje od sunca“ obezbeđena su sredstava za doniranje najnovijeg električnog “HiFive” bicikla, Foto: Promo

NE BUDI CRVEN KAO RAK

U BEOGRADU JUČE ODRŽANA HUMANITARNA TRKA: Električni bicikli u borbi protiv sunčevog zračenja

Kampanja i ove godine ima humanitarni karakter, a učestvovanjem u trci “Uzmite najbolje od sunca“ obezbeđena su sredstava za doniranje najnovijeg električnog “HiFive” bicikla

Objavljeno: 11:23h

U nastavku edukativne kampanje NE BUDI CRVEN KAO RAK organizovana je revijalna-humanitarna trka električnim biciklima pod nazivom “Uzmite najbolje od sunca”. Cilj je bio da što više građana dobije sve važne informacije u borbi protiv sunčevog zračenja, naročito protiv štetnih infracrvenih A zraka.

U četvrtak, 18. jula na platou kod glavnog ulaza u TC Ušće, na štandu “HiFive”, dermatolozi i pedijatri su davali građanima korisne savete, bili su postavljeni informativni štandovi, a organizatori su delili edukativne brošure, majice, peškire, balone i kreme za sunčanje. Ovu edukativnu manifestaciju organizovalo je udruženje “Roditelj”.

foto: Promo

Kampanja i ove godine ima humanitarni karakter, a učestvovanjem u trci “Uzmite najbolje od sunca“ obezbeđena su sredstava za doniranje najnovijeg električnog “HiFive” bicikla. Na predlog Prve studentske humanitarne fondacije “Osmeh na dar”, tu donaciju je kompanija “Hemofarm” dodelila osmočlanoj socijalno-ugroženoj porodici Lujanov, iz banatskog sela Dobrica, opština Alibunar.

Trka je bila štafetna sa zanimljivim preprekama, a takmičile su se dve ekipe: ZELENI, koje su predvodili naši poznati doktori i ŽUTI, koje su činili brojni novinari medijskih kuća. Domaćin programa bila je voditeljka RTS Dragana Kosjerina, a specijalne sudije humanitarne trke košarkaši: Rade Zagorac (KK Partizan) i Aleksa Radanov (KK Crvena Zvezda).

foto: Promo

Pobedu je odneo tim lekara- ZELENI.

Pored humanitarnog, ova trka je imala društveno-odgovorni/edukativni karakter, jer se pričalo o zaštiti od Sunca prilikom bavljenja sportom, o štetnosti infracrvenog A zračenja koje može da bude i uzročnik pojave maligniteta, ali i o čuvanju životne sredine korišćenjem električnih bicikala.

foto: Promo

Nagle promene temperature i vremenskih uslova ovog leta čine da se prikrije opasnost sunčevog zračenja, da se ljudi opuste i zaborave na zaštitu uz pomoć adektvatnih krema, međutim situacija je ozbiljna, kao i posledice nepravilnog boravka na Suncu.

- Vlada pogrešno mišljenje da, kada je oblačno vreme, nije potrebno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, da će, ukoliko dete “izgori na Suncu” to proći bez posledica itd. Ako smo svesni da treba voditi zdrav stil života i preventivno delovati da zaštitimo srce, mozak i ostale organe, moramo shvatiti da je i koža organ koji takođe zahteva neophodnu negu i zaštitu. Od Sunca se ne treba kriti već ga treba na pravilan način konzumirati. Koža do 18. godine prikuplja najveći procenat informacija i trpi najveću štetu ukoliko nije bila zaštićena, a efekti takvog rizičnog ponašanja će se ispoljiti za 10, 20 ili 30 godina – istakao je dr Vladimir Simić, Hitna pomoć Beograd.

foto: Promo

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja važna je kako kod dece tako i kod odraslih, kako na plažama tako i u gradu, pogotovo dok se bavimo sportom.

- Ukoliko se izlažete suncu duže od pola sata dnevno obavezno je korišćenje zaštitnih krema, ja uvek svojim pacijentima preporučujem 50+ zaštitni faktor. Ono što je važno da se naglasi jeste to da više nisu dovoljne kreme koje štite samo od UV A i UV B štetnog zračenja, već su neophodne kreme koje imaju zaštitu i od infracrvenog A zračenja, jer su oni mnogo opasniji od prethodno pomenutih. Oni prodiru dublje u kožu i mogu dovesti do do raznih dermatoloških oboljenja, ali i do bržeg starenja kože – rekla je dr Nevenka Dokmanović, dermatolog.

Prisutnima se obratila i Gordana Plemić ispred Udruženja “Roditelj”, koje je ujedno bilo i organizator skupa.

foto: Promo

- Važno je da roditelji pronađu najbolji način da zaštite decu od sunčevog zračenja. Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna – naročito infracrveno IR-A zračenje i o tome bi trebalo svi da vodimo računa - naglasila je Gordana Plemić.

U skladu sa ovom temom, dr Vladimir Simić je predstavio edukativni program u kojem i sam učestvuje. Program je okrenut zaštiti dece od Sunca, postoji od septembra prošle godine, a nastaviće se i ove godine u predškolskim ustanovama, zahvaljujući Savezu Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije koji je organizator.

- Ovaj program je namenjen prvenstveno vaspitačima i medicinskim sestrama predškolskih ustanova. Cilj programa edukacije jeste podizanje svesti o neophodnosti zaštite dece od negativnog efekta sunčevog zračenja. Zašto baš predškolske ustanove? Jednostavno je, deca u tom uzrastu stiču zdrave životne navike kroz igru, lako usvajaju određene stilove ponašanja, a zaposleni u predškolstvu kao profesionalci znaju na koji način će najbolje animirati i prići detetu. Takođe, kontakt sa roditeljima je izuzetno važan pa se posredstvom vaspitača i njima diže svest kako bi na najbolji način dete bilo zaštićeno i u periodu kada nije u vrtiću. Obezbedimo deci zdravu budućnost – zaključio je dr Simić.

BONUS VIDEO:

VABIO MEDVEDA DA MU JEDE IZ RUKE! Rus hteo da podeli ulov sa gladnom zverkom! Usledila je neverovatna scena! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.