U SRBIJI ĆE SUTRA BITI KAO U KAZANU! Najavljuju nam PAKAO, ali bukvalno! ZNA SE KAD STIŽE HLADAN TUŠ
Najavljuju nam PAKAO, ali bukvalno!, Foto: Vladimir Sporčić

PRAVO LETO!

U SRBIJI ĆE SUTRA BITI KAO U KAZANU! Najavljuju nam PAKAO, ali bukvalno! ZNA SE KAD STIŽE HLADAN TUŠ

Broj infarkta veći za 15 odsto

Objavljeno:

Sutra će biti najtopliji dan u nedelji, ali i dosad u ovoj godini, a temperatura u hladu iznosiće 39 stepeni.

U Srbiju je stigao tropski talas, pa je RHMZ izdao upozorenje na velike vrućine jer će temperature dostići 39 stepeni u hladu. Stručnjaci savetuju da se sklonimo sa sunca i da nigde ne izlazimo bez flašice vode.

- U našu zemlju danas je stigao tropski talas. Maksimalna temperatura tokom današnjeg dana iznosiće 37 stepeni, dok će sutra biti najtopliji dan u nedelji, ali i najtopliji dan dosad u ovog godini, i to sa čak 39 stepeni - kaže Đorđe Đurić, meteorolog "Veder tu ambrele".

U sredu pljuskovi

U sredu rano ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije, biće pljuskova s grmljavinom. Na jugu i istoku tokom većeg dela dana tropski toplo. Maksimalna temperatura iznosiće 36 stepeni.

- Toplo vreme će biti i tokom četvrtka i petka, temperatura će se u četvrtak kretati od 16 do 32 stepena. Biće lokalnih pljuskova s grmljavinom. U petak će maksimalna dnevna temperatura iznositi 34 stepena - dodaje Đurić.

Ovakav toplotni talas može da bude pravi šok za naš organizam i stručnjaci tvrde da tokom ovakvih temperatura moramo biti lagano obučeni i koristiti garderobu sačinjenu od prirodnih materijala, nikako sintetiku.

- Moramo pustiti kožu da diše i izbegavati izlaganje suncu zbog štetnosti UV zraka, ali i moguće sunčanice. Takođe, ko koristi klimu, preporučuje se da temperatura bude niža za pet-šest stepeni od one napolju, ako je razlika veća, to je veliki šok za organizam - kaže prim. dr Biserka Obradović.

Najbitnije je konzumiranje tečnosti, zato što moramo da nadoknadimo svu tečnost koju izgubimo na visokim temperaturama putem znojenja.

- Vodu moramo imati stalno pri ruci, gde god da krenemo. Veoma je bitno da znamo da ledena tečnost neće rashladiti naš organizam, ona nije dobra. Tokom ovakvog vremena konzumirajte laku hranu, najviše sveže voće i povrće, koje prija organizmu - kaže doktorka Obradović.

Broj infarkta veći za 15 odsto

Promenljivo, sparno i nestabilno vreme koje nas već nedeljama prati dovelo je do ozbiljnog povećanja broja infarkta, i to za celih 15 odsto. Kardiolozi rade neprekidno, pozivi ne prestaju, pa tako kardiolog Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, ističe da ni zdrave osobe nisu imune na nagle vremenske promene:

- Imamo pacijente koji sada kao prvu manifestaciju koronarne bolesti, bez ikakvih drugih simptoma, dođu s akutnim infarktom miokarda i obično se dešava da se tegobe jave u najtoplijim delovima dana.

Takođe, ona ističe da, ukoliko ovih dana osetite jak bol u grudima koji je praćen otežanim disanjem, mučninom ili slabošću, ne čekate - već odmah potražite pomoć lekara.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.