POCEPALI SMO PLAKATE DIMITRIJA LJOTIĆA U CENTRU BEOGRADA: Pozivamo i vas da to uradite, EVO ZAŠTO (VIDEO)
Pozivamo i vas da to uradite, EVO ZAŠTO!, Foto: Espreso.co.rs

STOP FAŠISTIMA

POCEPALI SMO PLAKATE DIMITRIJA LJOTIĆA U CENTRU BEOGRADA: Pozivamo i vas da to uradite, EVO ZAŠTO (VIDEO)

Kako se može videti na samim plakatima, postavili su ih aktivisti organizacije "Srbska akcija"

Objavljeno: 22:02h

U centru Beograda, u podzemnom prolazu ispod Spomenika obešenima na Terazijama 17. avgusta 1941. godine, jutros su se pojavili plakati sa likom Dimitrija Ljotića i njegovim citatom o rodoljublju.

foto: Espreso.co.rs

Kako se može videti na samim plakatima, postavili su ih aktivisti organizacije "Srbska akcija".

foto: Espreso.co.rs

Iskazujući svoj politički i civilizacijski stav, ekipa Espresa izašla je do ovog mesta. Tu smo pocepali deo plakata. Bilo je teško, dobro su zalepljeni, ali je naša misija uspela.

Kako je to izgledalo, pogledajte ovde:

Ovim povodom, pozivamo sve građane da slede naš primer i uklone lik zločinca ukoliko ga vide na još nekoj lokaciji u Beogradu.

Podsetimo, Dimitrije Ljotić je bio prvi čovek "Združene borbene organizacije rada" (ZBOR), otvoreno antisemitske i antikomunističke organizacije, čiji je jedan od ideologa bio antisemitski nastrojeni vladika Nikolaj Velimirović.

U brošurama štampanim u Beogradu tako piše da se "jevrejstvo mora brzo i energično likvidirati, jer u protivnom slučaju neminovna je propast hrišćanske civilizacije i hrišćanskog sveta".

Iako je u početku sarađivao sa Dražom Mihailovićem i četnicima, i sam Draža je uskoro uvideo s kim ima posla, i u pismu Jugoslovenskoj vladi traži da se Ljotić žigoše kao izdajnik.

Srpski dobrovoljački korpus borio se protiv partizana, a posle poraza nacista na ovim prostorima povukao se u Nemačku, formalno prešao pod kontrolu Trećeg Rajha i dobio naziv "Srpski dobrovoljački SS korpus".

Činjenica zbog koje je Ljotić bio izrazito omražen među Srbima je da je su njegovi vojnici aktivno pomagali nacistima pri izvršenju mnogih ratnih zločina.

Najveća sramota koju su počinili Ljotićevci sigurno je njihovo učešće u masakru u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine, kada su zajedno sa Nemcima učestvovali u pogubljenju 3.000 građana, među kojima je bilo nekoliko stotina učenika kragujevačkih škola.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.