RADIĆE SAMO ZA KIRIJU! Loše vesti za SRPSKE RADNIKE koji rade u OVOJ ZEMLJI, stanovi DRASTIČNO POSKUPELI
Loše vesti za SRPSKE RADNIKE, stanovi POSKUPELI u celoj državi!, Foto: Stock Shutterstock

udarac na džep

RADIĆE SAMO ZA KIRIJU! Loše vesti za SRPSKE RADNIKE koji rade u OVOJ ZEMLJI, stanovi DRASTIČNO POSKUPELI

Najveći broj ljudi ulazi u prazne stanove, bez nameštaja

Objavljeno:

Informacija da je cena iznajmljivanja stanova u Nemačkoj gde živi oko 450.000 Srba otišla u nebo, postavila je pitanje koliko naše građane košta krov nad glavom u toj najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji. Podaci do kojih smo došli govore da naši sunarodnici u Nemačkoj stan plaćaju najmanje duplo više nego što bi takav isti platili u Beogradu.

Praktično, Srbe širom Nemačke iznajmljivanje stana mesečno košta od 500 do 1.300 evra, odnosno i više od 1.500 evra ukoliko odluče da zakupe kuću. Najveći broj njih, pritom, ulazi u prazne stanove, bez nameštaja.

Nemačka, je inače, zemlja sa procentualno najviše podstanara u Evropskoj uniji - čak 48 odsto stanovništva živi u iznajmljenom prostoru.

Građani Srbije uglavnom žive u industrijski moćnim pokrajinama - Severnoj Rajni-Vestfaliji, Bavarskoj, Baden-Virtembergu, Hesenu, Berlinu, Hamburgu... Najčešće zakupljuju stanove na periferiji čak i ako na posao moraju da putuju kilometrima, jer su cene zakupa u centralnom delu grada često i duplo veće. Samci mogu iznajmiti samo krevet i kupatilo bez kuhinje, za šta je potrebno izdvojiti oko 250 evra.

Petar Radonjić koji živi nedaleko od Nirnberga u Bavarskoj, za prazan stan bez režija mesečni najam plaća 500 evra. Kako kaže, toliko ga košta stan od 75 kvadrata, u mestu koje je od Nirnberga udaljeno oko 20 kilometara, piše Blic.

S druge strane, u Frankfurtu koji je peti grad po veličini u Nemačkoj, a nalazi se u industrijskoj oblasti Hesen, cene su dosta veće. Snežana i Milan Nikolić kažu da su zbog propisanih standarda o stanovanju, u momentu kada su dobili bebu morali da iznajme veći stan, tako da sada trosoban stan od 80 kvadrata plaćaju 1.300 evra. Udaljenost stana od centra grada uporedila je sa udaljenošću Novog Beograda od centrom prstonice, što je nekoliko kilometara.

foto: Profimedia

Još južnije, u oblasti Baden-Virtemberg, u gradu Karlsrue, za stan od 48 kvadrata bez režija treba izdvojiti 600 evra mesečno Taj isti stan koji je udaljen sedam kilometara od centra grada sa režijama mesečno staje 200 evra više.

Na drugom kraju države, u mestu Olpe koje je oko 80 kilometara udaljeno od Dizeldorfa, u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, jednosoban stan košta 500 evra mesečno, dvosoban 750, dok je za kuću potrebno i duplo više.

U istoj pokrajini, nedaleko od granice sa Holandijom, u mestu Netetal, cene iznajmljivanja kuća kreću se između 1.000 i 1.500 evra, sa komunalijama. Međutim, garaža je dodatan trošak, jer se naplaćuje posebno.

Takve kuće Srbi manje zakupljuju nego stanove, ali nije retko da to zajedno učine dve porodice, s obzirom na to da su u pitanju zasebni ulazi i odvojeni prostori za život.

Marija Nedeljković, koja živi u mestu Osnabrik, zakupljuje dvosoban stan i plaća ga 450 evra. To mesto je takođe udaljeno od centra, i to 60 kilometara ka severu.

Nirnberg šira okolina, 75 kvadrata 500 evra

Frankfurt nekoliko kilometara od centra, 80 kvadrata 1.300 evra

Karlsrueuži centar grada, 48 kvadrata 600 evra

Osnanabrik širi centar, 60 kvadrata 450 evra

Rapidan rast cena u poslednjih deset godina

Zvanični podaci nemačkih institucija pokazuju da je zakupnina u odnosu na 2008. godinu za novoiznajmljeni stan od 60 do 80 kvadrata u Hamburgu povećana za 34,5 odsto, Frankfurtu 40,4, Štutgartu 48,3, Minhenu 51,5 odsto, Volfsburgu 67,6, a u Berlinu za vrtoglavih 88,7 odsto. U istom periodu plate su u proseku porasle za 25 procenata.

BONUS VIDEO: Espreso sa Jutkom nakon odloženog suđenja!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.