RADIO SAM 2 POSLA DA BIH ISPLATIO KREDIT, PA DOBIO INFARKT: Predragu je zdravlje ugroženo zbog ŠVAJCARACA!
Predrag Batas je zbog duga u švajcarcima imao i zdravstvene probleme, Foto: Espreso.co.rs

potresna priča

RADIO SAM 2 POSLA DA BIH ISPLATIO KREDIT, PA DOBIO INFARKT: Predragu je zdravlje ugroženo zbog ŠVAJCARACA!

Uprkos svemu ne gubi nadu i veruje da će uspeti!

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Pre nekoliko dana je Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga održalo protest ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, a došli su kako bi rešili probem sa kreditom u švajcarskim francima koji traje već godinama i ne odustaju od svojih zahteva.

1 / 6 Foto: Espreso.co.rs

Među okupljenima je i naš sugrađanin Predrag Batas koji je došao kako bi se solidarisao sa ostalima koje muči isti problem kao i njega, a kako kaže uzeo ga je pre 11 godina i od tada vodi svoju bitku sa otplatom kredita u švajcarskim francima.

Predrag Batas
Predrag Batas foto: Espreso.co.rs

Kredit sam uzeo 2008. godine u novembru, a vrednost kredita je bila tri miliona i šesto pedeset hiljada. Rate još uvek na neki način izmirujem sa velikim teškoćama, ali redovno. Trenutno mi je rata oko 36 000 dinara, a bila je više kada je kurs švajcarskog franka išao malo više gore," počinje priču za naš portal Predrag Batas.

Kako nam je objasnio, zbog kredita u švajcarcima je morao da radi dva posla kako bi platio ratu i imao novca za život iz meseca u mesec. Tokom tog napornog životnog perioda javili su mu se zdravstveni problemi, a zbog konstantnog stresa je doživeo infarkt.

Radio sam dva posla pa i dan danas to radim, a u poslednjih godinu dana drugi posao mi je sporadičan. Ranije je to bilo prepodne na jednom, a popodne na drugom. Izađete iz kuće u sedam sati, a vratite se u jedanaest i ne možete da shvatite kakav je to pritisak. Ja sam čak zbog svega toga imao zdravstveni problem u januaru mesecu koji je posledica stresa, tačnije preživeo sam infarkt. Daleko veći problem za sve nas nije samo dugovanje koje imamo prema bankama već to što se niko ne osvrće na posledice koje će nas pratiti do kraja života", kaže Batas.

Takođe, Batas smatra da nije nimalo lako voditi takav život jer to iziskuje dosta stpljenja, vremena i novca, a sa svojim primanjem ne može da izmire obaveze, tačnije režimske troškove, i da pritom i pristojno živi.

Predrag Batas
Predrag Batas foto: Espreso.co.rs

Imam porodicu u smislu familije koja takođe učestvuje u svemu ovome, a porodica lična sam samo ja i utoliko je i teža situacija jer je samo jedno primanje u mom domaćinstvu. Kada imate kredit u švajcarskim francima, vi ste u nekom trenutku morali da se dodatno zadužite za neku sumu i onda dođete u situaciju da vam za život ništa ne preostane,naprotiv ne bude vam dovoljno ni za režimske troškove koje morate da platite državi. Zapravo, u ovom trenutku imate jedan život koji služi samo da bi servisirali zahteve države, komunalnih preduzeća", objašnjava Batas.

Uprkos svemu, ne gubi nadu i na protest je došao kako bi se solidarisao sa ostalima, a isto tako očekuje da će Vrhovni kasacioni sud ispoštovati odluku u smislu da će prihvatiti i realizovati njihove zahteve u vezi sa otplatom kredita u švajcarskim francima.

Ovo je poslednja instanca odnosno glavno mesto gde mi možemo da rešimo problem, a naš problem je nesprovođenje zakona ili selektivno sprovođenje i sa ogromnim zakašnjenjem. Očekujemo da Vrhovni kasacioni sud ispoštuje odluku od juna prošle godine kada smo protestvovali ovde i kada smo predali zahteve, a oni su imali sasvim dovoljno vremena da zauzmu stav jer su u ovu priču upućeni, odavno sa svom dokumentacijom koja im je potrebna da zauzmu stav, objašnjava Predrag.

Predrag Batas
Predrag Batas foto: Espreso.co.rs

Predrag Batas je za Espreso.co.rs objasnio o kakvim zahtevima je reč i kakva je praksa Evropskog suda pravde povodom ovog pitanja.

U okviru ovog protesta upućeni su zahtevi da se po hitnom postupku usvajaju privremene mere zato što smo došli u situaciju da usred službenog postupka banka aktivira hipoteku i izbacuje ljude na ulicu pre okončanja presude i donošenja pravosnažne presude. Trebalo bi da se usvoje privremene mere do okončanja postupka, a privremena mera bi podrazumevala, dakle zabranu prodaje nekretnine do pravosnažnog okončanja postupka. Drugi zahtev je bio da Vrhovni kasacioni sud zauzme pravni stavuzimajući u obzir praksu Evropskog suda pravde koji daje uputstva vrhovnim sudovima svih zemalja. Tržili smo da se postupci skrate, da se ročišta zakazuju najkasnije tri meseca, a ne na osamnaet meseci koliko je sada", zaključuje Batas.

Podsećamo, od 2016. godine održan je niz protesta u vezi sa ovim problemom, a neka od udruženja građana su mesecima kampovali ispred zgrade Vlade Republike Srbije, a još uvek nisu sklopili ugovor sa državom. Uglavnom, Srbija je, uz BiH, jedina zemlja koja nije rešila problem građana zaduženih u švajcarskim francima i još uvek je epilog ove priče neizvestan.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.