O SLUČAJU PRETUČENOG GREGORA OGLASILI SE ŠKOLA I MINISTARSTVO PRAVDE: Za njegove TRAUME niko nije NADLEŽAN!
Za njegove TRAUME niko nije NADLEŽAN!, Foto: Privatna arhiva

ko će ovaj slučaj da reši?

O SLUČAJU PRETUČENOG GREGORA OGLASILI SE ŠKOLA I MINISTARSTVO PRAVDE: Za njegove TRAUME niko nije NADLEŽAN!

Svi peru ruke od ovog slučaja

Objavljeno:
Suzana Trajković

Priča o dečaku Gregoru Nađu naišla je na veliki odjek u javnosti. Dečak koji je premlaćivan jer nema mobilni telefon meta je svojih vršnjaka još od 2014. godine.

Da ukratko podsetimo na slučaj, Gregor je postao meta još pre pet godina, a pre dve godine je završio u bolnici kada su ga dečaci stariji od njega premlatili. Do nasilja je došlo u nedelju, van školske nastave, a ceo slučaj prijavljen je policiji. O tome koje je povrede dečak imao, ali i šta je policiji ispričao, možete pročitati ovde:

Kako je njegova porodica lošeg imovnog stanja, koja godinama živi neku ličnu tragediju, dečaku koji je na karton lepio sliku mobilnog telefona samo da ga vršnjaci ne bi zadirkivali, dobio je od jedne žene dobrog srca mobilni telefon.

Ovo je mala pobeda svih nas:

Ipak, iako smo iz teksta u tekst apelovali na nadležne da reaguju, od svih oglasila se samo Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je ovaj slučaj ocenila kao diskriminaciju.

Brankica je odmah reagovala
Brankica je odmah reagovala foto: Printscreen / Youtube

U izjavi za Espreso Janković je rekla:

- Bez namere da komentarišem odluku tužilaštva, prema raspoloživim podacima u ovom slučaju, očigledno je da je reč o diskriminaciji na osnovu imovnog stanja. Takvi oblici diskriminacije retko se prijavljuju zbog stigme i srama a izuzteno su opasni, naročito za decu u razvojnoj fazi.

- Stigmatizacija i isključivanje dece zbog neke lične karakteristike mogu dovesti do ozbiljnog problema u daljem razvoju. Očigledno je da kao društvo, na svim nivoima, počevši od škole moramo mnogo više uraditi kako bi se adekvatno sprovela zabrana diskriminacija, bilo koga, na osnovu imovnog stanja.

U ovom slučaju, konkretno škole u kojima je Gregor pohađao nastavu nisu mogle da reaguju jer se nasilje događalo posle škole, a najteže batine zbog kojih je Gregor završio u bolnici desile su se u nedelju, kada škola ne radi.

Zbog nasilja koje je dete preživelo, pravna zastupnica porodice maltretiranog dečaka predala je zahtev za hitno postupanje ministarki pravde Neli Kuburović.

foto: Privatna arhiva

Ovim putem obratili smo se i ministarki pravde. Iz njenog kabineta dobili smo odgovor da slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

- Ovakvi slučajevi uznemiruju javnost i zaslužuju osudu celog društva. Nažalost, Ministarstvo pravde u okviru svojih nadležnosti nema ovlašćenja da postupi u konkretnom slučaju. Verujemo da će nadležni organi posebnu pažnju posvetiti ovom slučaju i regovati u skladu sa zakonom - piše u saopštenju kabineta ministarke koju su nam poslali.

Ipak, neko je reagovao na naše pisanje. Dobili smo pismenu izjavu direktora Osnovne škole "Čaki Lajoš" Monike Vojter Pulai, koju u celosti prenosimo:

- Dopisom Policijske stanice u Bačkoj Topoli broj 03/39/6/2-530993 od 18.04.2018.godine, a koji smo primili dana 20.04.2018. godine, obavešteni smo da je dana 25.03.2018. godine učenik G.N. trpeo vršnjačkog nasilja na sportskim terenima pored Gimnazije i ekonomske škole „ Dositej Obradović“ u Bačkoj Topoli.

- Dana 25.04.2018.godine, u 13:15 časova uzeta je izjava od učenika G.N. u prisustvu direktora škole Zorice Malacko, pomoćnika direktora Monike Vojter Pulai, pedagoga škole Maje Vrkić, psihologa škole Kovač Silvije, odeljenjskog starešine Biljane Tadić i roditelja učenika.

Na osnovu prikupljenih informacija o događaju, činjenice da se nasilje dogodilo vanškolskog objekta i vanškolskih aktivnosti nije bilo osnova da se pokrene i vodi vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su vršili nasilje. Interventne i preventivne aktivnosti koje je škola preduzela su : sačinjen je Individualni plan zaštite za aktere nasilne situacije; pojačan je oprez svih zaposlenih, a posebno odeljenjskog starešine i PP službe.

Dana 27.04.2018.godine Dejana Draškić Nađ, majka učenika G.N., obavestila je odeljenjskog starešinu da je tog dana G.N. posle časova ostao da igra košarku na novonapravljenom košarkaškom terenu škole i da je tada imao konflikt sa R.M., učenikom 8b razreda. Na osnovu uvida u video nadzor, izjava aktera konfliktne situacije i izjava prisutnih učiteljica Agbaba Sanje, Šuša Marice i Dozet Marine, konstatovano je da nije bilo fizičkog kontakta, da su se učenici sukobili zbog nepoštovanja pravila igre i da su se tom prilikom međusobno vređali i psovali. Učiteljica Agbaba Sanja je udaljila učenike iz rizične situacije i o događaju obavestila odeljenjske starešine učenika i PP službu škole. PP služba škole je organizovala radionice za učenike na temu „Nenasilna komunikacija“ i „Konstruktivno rešavanje konflikata“, a odeljenjske starešine su nastavile da prate ponašenje učenika aktera konfliktne situacije. Nakon ovih dešavanja škola nije imala saznanja niti je bilo prijava situacija u kojima je učenik G.N. izložen nasilju, kao i bilo kakve primedbe roditelja navedenog učenika na postupanje škole. Škola je sa roditeljima učenika sarađivala uvažavajući najbolji interes svih učenika i pronalazila najpogodnije načine za stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja, negovanje atmosvere saradnje, uvažavanja i konstruktivne komunikacije.

Ispravno postupanje škole u nasilnim situacijama potvrđuje prosvetni inspektor Zapisnikom o izvršenom vanrednom inspekcijskom nadzoru od 07.03.2019.godine, kao i prosvetni savetnik Školske uprave Sombor dana 08.03.2019.godine, a nakon pisanja pojedinih medija da je učenik G.N. kontinuirano trpeo nasilje u školi.

Nažalost, nakon pisanja pojedinih medija da su zakazale institucije, navođenja imena i prezimena učenika bez potrebe da se zaštiti privatnost maloletnih lica, došlo je do usložnjavanja situacije u školi. Naime, došlo se do saznanja da velika grupa učenika iz OŠ „Nikola Tesla“ želi da dođu u našu školu i da se obračunaju sa akterima spornih situacija.

Zbog povećanog rizika za bezbednost naših učenika, o novonastaloj situaciji obavešteni su policija, direktorka OŠ „Nikola Tesla“ i Školska uprava Sombor, a odeljenjske starešine su upućene da obaveste roditelje i obave razgovor sa učenicima.

Čija je ovo nadležnost? Ko je nadležan za sve traume jednog dečaka?

Šta vi mislite o ovome? Da li je ovo dovoljno? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.