TUKLI SU GA DOK GA NISU IZULI IZ PATIKA, I NIKOM NIŠTA! Gregor godinama TRPI vršnjačko nasilje, TUŽILAŠTVO ĆUTI
Gregor godinama TRPI vršnjačko nasilje, TUŽILAŠTVO ĆUTI, Foto: Privatna arhiva

STOP NASILJU

TUKLI SU GA DOK GA NISU IZULI IZ PATIKA, I NIKOM NIŠTA! Gregor godinama TRPI vršnjačko nasilje, TUŽILAŠTVO ĆUTI

Dečak koji ga je tukao mu je potom rekao "Nakon suda ti više nećeš biti živ"

Objavljeno: 08:56h
Suzana Trajković

Poslednjih godina o vršnjačkom nasilju sve češće se govori.

Slučaj Alekse Jankovića iz Niša, koji se 2011. godine ubio zbog višemesečnog nasilja koje je trpeo u školi, rastužuje, opominje ali i obavezuje - na borbu protiv vršnjačkog nasilja, kako se sličan slučaj više NIKADA ne bi dogodio.

Sve češće se u medijima pojavljuju priče, ali i brutalni video snimci novih slučajeva vršnjačkog nasilja. O prevenciji, ali i kažnjavanju mladih nasilnika govori se često.

Ipak, šta se dešava kada nadležni zakažu?

Jedna majka iz Bačke Topole još 2014. godine izašla je u javnost sa svojom životnom pričom. Njeno ime je Dejana Draškić.

Samohrana majka, koja je tada bila u invalidskim kolicima posle nesreće koju je doživela, samo uz pomoć svoje teško bolesne majke odgajala je troje dece od koje jedno ima Daunov sindrom. Njen tada sedmogodišnji sin Gregor je od šoka očeve smrti najpre prestao da govori, da bi onda kad je bilo najteže, postao i meta svojih vršnjaka.

foto: Privatna arhiva

Sve se događalo onih dana kad nisu imali šta ni da jedu, a dok su svu pažnju usmeravali na sina koji ima Daunov sindrom.

Nasilje je počelo kad je Gregor krenuo u školu, a posle maltretiranja koje je doživeo izgubio je svaku želju da ide u školu. Deca su ga vređala i maltretirala jer nije imao mobilni telefon, zbog čega je iz novina isekao sliku mobilnog telefona i zalepio je na karton, tako ga noseći u džepu. Na odmore nije išao jer je znao šta ga čeka napolju.

Deca su vremenom postajala sve okrutnija, a Gregor je iz godine u godinu bio njihova meta. Kulminiralo je u martu 2018. godine kada je Gregor pretučen pred mlađom sestrom, koja je u suzama zvala majku "jer batu tuku na igralištu".

Dečaci su ga tada tukli rukama i nogama, pa i o glavi, sve dok ga nisu izuli iz patika. Slučaj je prijavljen policiji, a njegova sestra dala je iskaz u svojstvu svedoka.

foto: Privatna arhiva

Pri lekarskom pregledu ustanovljen mu je hematom na potkolenici, crvenilo, nekoliko otoka... Lekar koji ga je pregledao ustanovio je da je pacijent pretrpeo stres, kao i da od simptoma ima bolove i nagon za povraćanjem.

foto: Privatna arhiva

Sve to dešavalo se prošle godine kada se, kako se barem čini, o vršnjačkom nasilju govorilo na dnevnom nivou. Majci koja je slučaj prijavila policiji dodeljen je advokat po službenoj dužnosti, a ona se upustila u pravu pustolovinu.

Mesec dana nakon gorepomenutog slučaja nasilje se ponovilo.

U Policijskoj upravi Subotica 15. januara ove godine ova porodica podnela je novu službenu belešku, a o događaju od dana 27. aprila 2018. godine.

Novi napad usledio je mesec dana nakon prvog. Kako je Gregor rekao, jedan od dečaka koji su ga pretukli prišao mu je na košarkaškom terenu i pitao ga zbog čega ga je prijavio "zbog obične masnice". Gregor je na to odgovorio da će sud utvrditi kakve su masnice u pitanju, a dečak koji ga je tukao mu je potom rekao "Nakon suda ti više nećeš biti živ".

U međuvremenu, Dejanina majka koja joj je bila najveća podrška, je preminula. Ostala je sama, da odgaja troje dece, od kojih je jedno teško bolesno.

foto: Privatna arhiva

I nije poklekla.

Smogla je snage da pokuša da pronađe pravdu za Gregora, da zaštiti svoje dete koje maltretiraju, i da drugim roditeljima ispriča priču i ukaže im na to da se to može dogoditi i njihovom detetu.

Borila se sama sve dok je poćetkom ovog meseca nije stigao šamar iz Tužilaštva. Naime, ona je dobila dopis da će protiv dvojice od ukupno šestoice mladića koji su tukli Gregora biti pokrenuta - samo prekršajna prijava.

U obrazloženju tog rešenja stoji da se nisu stekli "bitni elementi krivičnog dela nasilničko ponašanje", kao ni da "u konkretnom slučaju nije došlo do zabranjenih posledica, odnosno ugrožavanja spokojstva građana niti težeg remećenja javnog reda i mira".

foto: Privatna arhiva

Kao što se u dokumentaciji koju je Dejana dostavila našoj redakciji moglo videti, policija je uradila svoj deo posla. Zapisnik i prijava su napisani, a sledeći potez bio je na Tužilaštvu.

Majka je zabrinuta za dete mislila da će isterati pravdu. Da će oni koji su njeno dete brutalno tukli, tako da je on završio u bolnici, biti kažnjeni, ili da će za to odgovarati njihovi roditelji. Umesto toga, dobila je odgovor da su trojica mladića dobila prekršajne prijave (iako je jedan od njih već punoletan). Za dvojicu nasilnika saopšteno je da kako u vreme predmetnog događaja nisu navršili 14 godina nisu krivično odgovorni, zbog čega se ne može primeniti krivična sankcija.

foto: Privatna arhiva

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.