DILOVALA SAM KOKAIN DA ZARADIM ZA BOLESNU MAJKU! Ispovest mlade Albanke koja švercuje drogu
Sve više žena u Albaniji diluje drogu!, Foto: Printscreen

pošast harA

DILOVALA SAM KOKAIN DA ZARADIM ZA BOLESNU MAJKU! Ispovest mlade Albanke koja švercuje drogu

Počela sam sa uzgajanjem marihuane u dvorištu svoje kuće. Nekoliko biljki je bilo u pitanju. Posle su došli paketići kokaina koje sam pokušala da prošvercujem u Grčku

Objavljeno:

Mlade žene i devojke u Albaniji sve više se nalaze u centru ilegalne trgovine narkoticima.

Policijski izvori kažu da 3 odsto uhapšenih i procesuiranih osoba povezanih sa trgovinom drogom u poslednjih 5 godina čine ženske osobe između 20 i 30 godina.

Teška ekonomska situaciji učinila je da mnoge mlade žene ulaze u sumnjive poslove kako bi zaradile za opstanak sebe i svojih porodica. Trgovci na ilegalnom tržišti narkotika često ih koriste kao "mule" ili osobe koje narkotike preko granice švercuju drogu tako što je progutaju i kasnije izbace iz sebe, mada ima slučajeva i da devojke služe samo kao paravan švercerima.

foto: Mup

Ovaj posao u Albaniji je već dostigao zabrinjavajuće razmere.

Neke od žena, koje trenutno robijaju zbog toga što su uhapšene prilikom pokušaja šverca narkotika preko granice, ispričale su svoje priče albanskim medijima.

- U zatvoru sam zbog droge. Počela sam sa uzgajanjem marihuane u dvorištu svoje kuće. Nekoliko biljki je bilo u pitanju. Posle su došli paketići kokaina koje sam pokušala da prošvercujem u Grčku. Nisam uspela... Pokušala sam da zaradim nešto para, da obezbedim sebi bolji život... Sad sam u zatvoru - ispričala je jedna bivša švercerka, a njena zatvorska cimerka takođe ima sličnu priču:

- Pre nekoliko godina moja majka je bila jako bolesna. Bolnica je za njeno lečenje tražila 3 hiljade dolara. Nisam mogla da nađem posao. Imala sam samo 15 godina. Jednog dana su mi ponudili da dilujem kokain i heroin. "Pala" sam. Ipak, opet bih to uradila zbog svoje majke - iskrena je bila ova mlada žena.

Advokat Genc Đokutaj dao je nešto detaljniji opis žena i devojaka koje su uključene u ilegalnu trgovinu narkoticima:

- U velikom broju slučajeva, reč je o ženam bez posla i perspektive, uglavnom u iz ruralnih sredina, često i bez krova nad glavom i bez nade da im život može biti bolji - kazao je Đokutaj.

Pre nekoliko godina, bivši albanski premijer i predsednik Salji Beriša optužio je albansku vladu da direktno kontroliše šverc droge u Albaniji.

Optužen da je narko bos: Edi Rama
Optužen da je narko bos: Edi Ramafoto: AP/Hektor Pustina

Prema njegovim rečima, "više od devet milijardi evra droge sakriveno u albanskim tunelima".

Beriša je optužio albansku vlast, predvođenu premijerom Edijem Ramom, da je direktno umešana i da kontroliše proizvodnju i šverc marihuane u Albaniji. - Premijer Edi Rama je direktno umešan u proizvodnju, a sada i u sakupljanje droge... Tvrdim da je više od devet milijardi evra droge sakriveno u tunele u Albaniji - rekao je Beriša.

BONUS VIDEO:

Policija u Beogradu pronašla carstvo marihuane

(Espreso.co.rs / Indeksonline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.