STEFANA JE ZATRUDNELA, ALI NIJE SLUTILA ŠTA JE ČEKA: Beba joj puni 2 meseca, ali sa 8.000 ne MOŽE NIŠTA
Stefana Zarić, Foto: Privatna arhiva

MIZERNE PARE

STEFANA JE ZATRUDNELA, ALI NIJE SLUTILA ŠTA JE ČEKA: Beba joj puni 2 meseca, ali sa 8.000 ne MOŽE NIŠTA

- Srbijo kada ćeš se probuditi, kada će da ti dođe iz pozadine u glavu, pita se Stefana, koja je samo jedna u nizu nezadovoljnih porodilja...

Objavljeno: 18:11h
Jelena Jovanović

Trudnica iz Beograda, Stefana Zarić je tokom porodiljskog bolovanja mesečno dobijala 24.000 manju platu, a da apsurd bude veći za sve je kriv novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Naime, ona je nastavnica španskog, engleskog i nemačkog jezika u jednoj privatnoj školi. Ima 25 godina i ovo joj je prva beba, ali i prvi redovan posao.

Stefana Zarić u trudničkim danima
Stefana Zarić u trudničkim danima foto: Privatna arhiva

U firmi u kojoj je radila prvobitno, bila je angažovana na osnovu ugovora o delu i privremeno–povremenim poslovima.

Nakon što se konačno izborila za ugovor o radu u istoj firmi, Stefana je zatrudnela, ne sluteći da će joj to doneti drastično umanjenje zarade.

Tada je rekla kako je ugovor potpisala nakon godinu dana rada u firmi, ali da je posle bila primorana da odsustvuje sa posla zbog održavanja trudnoće. Zbog toga, primala je platu od 8.000 dinara.

Smatra da je bila prevarena, ostavljena i izneverena od strane poslodavca i države jer se uprkos pričama o povećanju nataliteta, ništa ne poštuje.

Ona je pre svega razočarana odlukom države kojom se značajno umanjuju plate velikom broju mama.

Stefana Zarić u trudničkim danima
Stefana Zarić u trudničkim danima foto: Privatna arhiva

Stefana je morala da otvori trudničko bolovanje zbog raznih komplikacija u trudnoći, ali i prirode svog posla. Kako ono ne ulazi u prosek zarada njoj se plata drastično umanjila jer su joj platu obračunavati sa 18 meseci pre otvaranja trudničkog.

Napomenula je kako je u Srbiji jako teško naći posao, a pogotovo u njenoj stuci.

- Profesori jezika uglavnom rade na "crno" ili se nastavnici angažuju na male iznose autorskih ugovora, tvrdi ona.

Sada, nakon porođaja, Stefana tek treba da primi pomoć. Na svu muku, ima dodatni problem jer joj nisu uračunali autorske ugovore pa mora da popuni mnoštvo formulara.

Bebu nema ko da čuva, ali kako kaže, o tome niko ne razmišlja.

Primila sam sad oko 13.000 dinara, ukupno za tri meseca, sipala benzin, otišla par puta do prodavnice. Nisam uspela sa tim novcem da kupim mnogo stvari za kuću i bebu, a već su sve pare "otišle", priča Stefana za Espreso.

Dodala je kako je počela da radi kako bi nekako uspela da "skrpi" budžet, i da će se nekako već snaći.

Trenutno živimo kod muževljevih roditelja da bismo "uštekali" neki dinar. Sa ovim prihodima ne bi mogli da živimo. Stvari i hrana za bebu su preskupe, priča Stefana za Espreso.

Stefana Zarić sa mužem
Stefana Zarić sa mužem foto: Privatna arhiva

Dodaje da trudnice u Srbiji mogu da budu bezbrižne samo ako su na "grbači" svojim roditeljima, ili ako "tata radi dva posla".

Ukoliko muž radi dva posla, može nekako da se živi, ali kakav je to život? Valjda je deci potreban otac. Ovo je strašno kako ponižavaju porodice, a bore se navodno za natalitet, tvrdi Stefana i dodaje da se borba u Srbiji vodi na nivou slogana.

- Tužno je što novopečene mame moraju da brinu o tome šta će da rade sa 800, 900, 1000 dinara mesečno iako su radom zaslužile više. Tužno je što država dozvoljava da postoje nevidljive radnice, neplaćeni doprinosi, neprijavljeni staž, plate "ispod žita". Tužno je što o tome mora da se vrišti na društvenim mrežama jer su nadležne državne institucije podmićene da budu gluve na vapaje porodica. Tužno je što država ignoriše te iste vapaje i u međuvremenu gradi tržne centre, jarbole, postavlja novogodišnju rasvetu, smišlja muzički program za fontanu, analizira četvorospratnice i solitere i smišlja slogane, objašnjava ona.

Stefana Zarić
Stefana Zarić foto: Privatna arhiva

Takođe, za kraj napominje kako je najtužnije što veliki broj porodica neće na ulice jer to "nije njihov problem", "neće se ništa promeniti" i "moglo je da bude i gore".

Srbijo kada ćeš se probuditi, kada će da ti dođe iz pozadine u glavu, pita se Stefana, koja je samo jedna u nizu nezadovoljnih porodilja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.