DUGA TRADICIJA KVALITETNOG PROGRAMA: Bioskop u Boru postoji od 1961. godine, a i dalje je omiljeno mesto građana!
Bioskop Zvezda postoji od 1961. godine, Foto: Printscreen/Google streetview

U KORAK S VREMENOM

DUGA TRADICIJA KVALITETNOG PROGRAMA: Bioskop u Boru postoji od 1961. godine, a i dalje je omiljeno mesto građana!

Simbolične cene, prijatan ambijent, ali i najnovije projekcije, dovoljan su razlog da građani Bora i dalje posećuju jedno od omiljenih mesta za zabavu i rekreaciju

Objavljeno: 13:21h

Veliki broj gradova u Srbiji, nažalost ne može da se pohvali adekvatnom bioskopskom salom. Mesto za razonodu, romantične sastanke, ali i glavno utočište filmofila, za građane pojedinih opština samo je apstraktam pojam, koji posećuju uglavnom u situacijama kada se nađu u nekom većem gradu naše države.

Situacija je nešto drugačija kada su u pitanju veći gradovi, koji kao deo modernih šoping centara, ili luksuznih hotela, imaju i atraktivne bioskopske sale. S druge strane, postoje i oni čije su sale, izgrađene davno, čak u prošlom veku, postale samo spomenici nekog prošlog, za mnoge boljeg vremene, kada se kinematografiji, daleko siromašnijoj po izboru, posvećivalo mnogo više pažnje. Pokoja projekcija podseti da bioskop još uvek postoji, ali oronulost ambijenta u kome se film gleda, neretko otera i one najupornije zaljubljenike u film.

Srećom, postoje i one opštine, koje su se potrudile da tradiciju započetu još u prošlom veku – sačuvaju, unaprede i u korak s vremenom, ispune modrenim sadržajem. Na toj listi našao se i Bor, čiji bioskop „Zvezda“ otvoren 31. decembra 1961. godine i dalje uspešno radi. Simbolične cene, prijatan ambijent, ali i najnovije projekcije, dovoljan su razlog da građani Bora i dalje posećuju jedno od omiljenih mesta za zabavu i rekreaciju.

O BIOSKOPU

U bioskopskoj sali postoji 622 sedišta – fotelja. Raspored redova je tako podešen da je omogućena odlična vidljivost sa svakog mesta, jer visinska razlika između predhodnog i narednog reda iznosi između 20 i 30cm. Takav je odnos svih redova. Takođe je i platno relativno visoko postavljeno. Ekran je širok 16, a visok 7.5 metara što znači da može da se koristi za sve vrste filmova.

Ozvučenje je s druge strane rako podešeno da će se pri slušanju tona, prema rečima stručnjaka, dobiti utisak kao da se nalazi u masi koja je određena radnja događaja. Sala je opremljena savremenim surround sistemom.

Neposredno ispred ekrana, nalaze se zavese koje će se automatski otvorati prema tome koliko koji film, shodno tehnici u kojoj je rađen, zahteva prostora. Sasvim ispred nalazi se glavna zavesa bine.

Redovi su označeni na stepenicama svetlosnim oznakama. Sijalice su skrivene u nišama takozvanim profilima tako da oči gledalaca nisu izložene direktnoj svetlosti.

Najzad, sala raspolaže i uređajima za provetravanje, zapravo za isisavanje zagađenog i usisavanje čistog prirodnog vazduha.

Što se tiče zagrevanja sale za vreme hladnih dana ono se vrši putem ubacivanja toplog vazduha do određene temperature. Temperatura ovog vazduha reguliše se u zavisnosti od stepena hladnoće napolju.

ISTORIJAT KINEMATOGRAFIJE U BORU

1919/1920. god.- Filmske predstave su se davale u kafani ,,Veseli rudar” vlasnika Sime Jovanovića, pod pokroviteljstvom FDBR. Prikazivani su nemi filmovi uz muzičku pratnju izvesnog Milana iz Velikog Izvora.

1930.god. – Prestao je da radi bioskop kod Sime Jovanovića. U kafani ,,Kruna” radio je bioskop ,,Apolo”. Vlasnik kafane je bio Italijan Berto Batista. Lokacija je bila na potesu Zelena pijaca – Topionički put.

1931.god. Trgovac i kafedžija Ljuba Jović otvara kafanu ,,Korzo” na mestu prostorija današnjeg ,,Crvenog signala – sala”. U ovoj kafani su davane predstave, a kafana je još nosila naziv i ,,Ton film”.

1934.god. FDBR nabavlja kinomatograf , i projekcije se daju za građane u Sokolskom domu (bivša zgrada DTV Partizan – danas je tu robna kuća ,,Beograd”). Ovaj bioskop je mahom korišćen u propagandne svrhe.

1937.god. Izgrađena bioskopska sala sa imenom ,,Korzo” i bioskop ,,Ton – film” kasnije nazvana Bioskop ,,Pobeda”

1945.god. Konfiskovan bioskop vlasnika Ljube Jovića

1945/1949.god. Bioskop ,,Pobeda” pripada trgovinskom preduzeću ,,Srbija” koje i vodi poslovanje.

1949.god. Bioskop ,,Pobeda” postaje samostalno preduzeće. Nabavljaju se nove mašine ,,MIKRON XI B” italijanske proizvodnje. Stare mašine ,,Phillips” i ,,Erneman – Zeis” su demontirane.

1950.god. Otvara se bioskop ,,Rudar” u prostorijama upravne zgrade ,,Jama” gde je bila sala sa oko 300 mesta. Ovde su montirane dve mašine iz ,,Pobede”. Ovaj bioskop je radio do jula 1955.g. Od 1952 do 1955 kinooperater je bio Lalović Svetislav.

1955.god. Jula meseca otvara se letnja bašta pri bioskopu ,,Pobeda” i prikazuju se večernje predstave od 20 sati, a u bašti je radio i bife. Bašta je korišćena i za sportske priredbe kao i boks koji je u to vreme bio najjači sport u gradu, međugradska liga. Bašta se nalazila na lokciji iza današnje robne kuće ,,Beograd” Bašta je radila do 1960.godine.

1961.god. 31.decembra otvara se bioskop ,,Zvezda”

Bioskopska dvorana je tako podešena da može služiti ne samo za prikazivanje filmskih predstava, već i za izvođenje priredbi vokalne i instrumentalne prirode, kao i za značajnije skupove, akademije, svečane konferencije i skupove za veći broj posetilaca.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Bor – Moj grad" podržanog od strane Opštine Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO: Kulturno-umetničko društvo izvelo tradicionalni ples u Domu kulture u Bujanovcu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.