KUD BOR DUGA TRADICIJA: Okupljeni oko ideje očuvanja tradicije, spojeni čistom ljubavi prema pesmi i igri!
Kulturno-umetničko društvo „Bor“ sačinjeno je od ansambla narodnih igara i pesama. Prvi igrački ansambl ima 40 izvođača. Repertoar ovog ansambla obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije

Kultura u Boru

KUD BOR DUGA TRADICIJA: Okupljeni oko ideje očuvanja tradicije, spojeni čistom ljubavi prema pesmi i igri!

Od 1994. godine kulturno-umetničko društvo „Bor“ deluje u sastavu Ustanove „Centra za kulturu grada Bora“

Objavljeno: 13:22h

Borsko kulturno-umetničko društvo ima dugu tradiciju postojanja. Osnovano je 25. marta 1945. Godine, svega nekoliko meseci nakon oslobođenja.

Svojim sadržajima već u samom nastanku bilo je na zavidnom umetničkom nivou, a imalo je i veliki značaj za kulturno uzdizanje ne samo sreza već i cele Timočke Krajine. Obuhvatalo je dramske, muzičke, muzičko-scenske, književne i folklorne sadržaje.

Od 1994. godine kulturno-umetničko društvo „Bor“ deluje u sastavu Ustanove „Centra za kulturu grada Bora“. „Regrutovanjem“ u gradski centar neki segmenti amaterskog stvaralaštva kao što su dramski studio, likovni klub itd., postali su sastavni deo redovne delatnosti Centra, ali zadržava svoj identitet i specifičan način rada, naročito u domenu folklornih i muzičko-svenskih saržaja.

Kulturno-umetničko društvo „Bor“ sačinjeno je od ansambla narodnih igara i pesama. Prvi igrački ansambl ima 40 izvođača. Repertoar ovog ansambla obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, uglavnom postavke Branka Markovića.

Repertoar ovog ansambla obuhvata 12 koreografija igara
Repertoar ovog ansambla obuhvata 12 koreografija igara

Drugi ansambl, odnosno grupa polaznika starijeg uzrasta priprema se za prvi igrački ansambl učenjem osnovnih termina i elemenata folklora, takođe stiču i znanje o etnološkom poreklu i značenju folklornog sadržaja.

Dečiji folklorni ansambl ima dve grupe i broji 50 članova. Polaznici mlađeg uzrasta pohađajući probe ovladavaju prvim elemntima folklora.

Kulturno-umetničko društvo „Bor“ u svom sastavu ima i grupe pevača, kao i narodni orkestar.

Cilj ovog kulturno-umetničkog društva je, kako kažu, da u svom gradu popularizuju folklor i učine ga prisutnijim i dostupnijim za sve zainteresovane, a naročito za mlade. To postižu kroz upis novih članova koji počinje u letnim mesecima, a traje do sredine septembra, nakon čega polaznici kreću sa probama na kojim uče osnovne elemente folklora. Nakon nekoliko meseci kroz audiciju izvrši se selekcija igrača koji se onda dalje pripremaju za ulazak u izvođačke ansamble.

Dečiji folklorni ansambl ima dve grupe i broji 50 članova
Dečiji folklorni ansambl ima dve grupe i broji 50 članova

Najbrojniji deo ansambla su igrači, a iz KUD-a „Bor“ kažu kako su svi članovi kojih ima od 100 do 150 (igrači, članovi orkestra, grupe pevača, vokalni solisti) okupljeni oko jedne ideje očuvanja tradicije u domenu kulturnog amaterskog stvaralaštva, ali i iz čiste ljubavi prema pesmi i igri.

Grupa pevača nastupa u celovečernjim koncertima KUD-a kao pratilac Ansambla narodnih igara, ali osmišljava i realizuje programske numere horskog pevanja, kao i numere sa narodnim orkestrom. Budući da grad Bor nema gradski hor, grupa pevača KUD-a nastupa na svim zvaničnim lokalnim svečanostima.

Kulturno-umetničko društvo „Bor“ u svom sastavu ima i grupe pevača, kao i narodni orkestar
Kulturno-umetničko društvo „Bor“ u svom sastavu ima i grupe pevača, kao i narodni orkestar

Narodni orkestar je važan deo svih muzičko-scenskih sadržaja KUD-a. U okviru celovečernjih koncerata Narodni orkestar nastupa sa samostalno osmišljenim numerama. Orkestar je pratilac Grupe pevača, vokalnih solista, a angažman dobija i u raznovrsnim scenskim i prigodnim programima.

U okviru Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ KUD „Bor“ beleži oko 20 javnih nastupa godišnje, uključujući i zapažena učešća na festivalima u zemlji i van nje.

Ovo kulturno-umetničko društvo čuvar je tradicije duge šezdeset godina, a baštini najznačajnije tekovine svojih prethodnika. Kroz afirmaciju lokalnog stvaralaštva i autentičnu narodnu kulturu, kroz edukaciju i vaspitanje svojih članova, saradnjom sa srodnim društvima u zemlji i van nje, razmenom iskustava i uspostavljanjem trajnih veza, KUD „Bor“ ostaje dosledan svojoj društvenoj i kulturnoj misiji.

Grupa pevača nastupa u celovečernjim koncertima KUD-a kao pratilac Ansambla narodnih igara
Grupa pevača nastupa u celovečernjim koncertima KUD-a kao pratilac Ansambla narodnih igara

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Bor – Moj grad" podržanog od strane Opštine Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.