SRBI DANAS SLAVE ARANĐELOVDAN: Vernici STREPE od ANĐELA koji čini ČUDA - Ovo danas nikako ne smete da uradite!
Sveti Arhangel Mihailo, Foto: preentscreen/youtube

verski kalendar

SRBI DANAS SLAVE ARANĐELOVDAN: Vernici STREPE od ANĐELA koji čini ČUDA - Ovo danas nikako ne smete da uradite!

Arhangel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu, a procenjuje se da je po broju vernika ova slava na drugom mestu, posle Svetog Nikole 

Objavljeno: 21.11.2018. 19:42h
  • 181

Spska pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra po novom, a osmog po starom kalendaru molitveno obeležavaju dan Svetog Arhangela Mihaila koji je u srpskom narodu poznat kao Aranđelovdan.

Prema crkvenim spisima, anđeo Mihailo je vođa nebeskih vojski koji je stupio u borbu sa zlim duhom i otuda njegovo ime označava "onog koji je kao Bog". Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

Predanje kaže da ovaj svetac obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu - nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti. Kada su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme odnosno vreme zime i zimskih teškoća. 

Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima pa zato na današnji praznik nikako ne treba siromašne i prosjake oterati sa kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina jer kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može oterati vukove.

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može oterati vukove. Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima. 

Svim pravoslavnim vernicima koji slave Aranđelovdan želimo srećnu slavu! 

 

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media