VERNICI STREPE OD SVETIH VRAČA KOJI ČINE ČUDA! Danas moramo izgovoriti ove reči i POMOLITI se za zdravlje (VIDEO)
Sveti Kozma i Damjan, Foto: preentscreen/youtube

SVETAC DANA

VERNICI STREPE OD SVETIH VRAČA KOJI ČINE ČUDA! Danas moramo izgovoriti ove reči i POMOLITI se za zdravlje (VIDEO)

Sveti Kozma i Damjan od Gospoda su dobili dar za isceljenje raznih bolesti i zato su nazvani besrebrenici odnosno besplatni lekari

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici molitveno obeležavaju dan Svetog Kozme i Damjana koji su u srpskom narodu poznati kao Vračevi ili Vrači.

Sveti Kozma i Damjan rođeni su u Aziji i vaspitavani su u hrišćanskom duhu.

Današnji praznik je krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, a pre svega lekara. Sveti Vrači su uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru su obeleženi crvenim slovom.

Kako navode crkveni spisi, Sveti Kozma i Damjan bili su lekari ali i čudotvorci. U hriščanskoj tradiciji spominje se da su imali veliku blagodat od Boga da leče ljude i to obično polaganjem ruku.

Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu ali su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista i zato ih je narod prozvao besrebrenicima što znači besplatnim lekarima.

Verovanje kaže da su toliko bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Ovaj praznik se obeležava u mnogim zdravstvenim ustanovama jer se ovi svetitelji smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Podsećamo, lekarska komora je zvanično 2007. godine proglasila ovaj dan svojom slavom.

Na današnji praznik izbegavajte rad na velikim visinama i teške fizičke poslove. Obavezno se pomolite ovim svecima za dobro zdravlje ili izgovorite molitvu za ozdravljenje.

Svim pravoslavnim vernicima koji slave Vrači želimo srećnu slavu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.