DAVOR JE HODAO NA SKIJAMA 47 DANA: Vožnja po našim putevima je deset puta opasnija od antarktičke ekspedicije!
Davor Rostuhar, Foto: Promo

pustolovina

DAVOR JE HODAO NA SKIJAMA 47 DANA: Vožnja po našim putevima je deset puta opasnija od antarktičke ekspedicije!

Tokom priprema učio je od poslednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem severu planete

Objavljeno:

U utorak 20.11. od 19h u Dom omladine, na 31. Putospektivi, mesečnom okupljanju putnika i ljubitelja putovanja, dolazi Davor Rostuhar, pisac, fotograf i svetski putnik iz Hrvatske koji je od obale Antarktika, hodajući na skijama 47 dana, bez ikakve pomoći, prepešačio 1163km do najjužnije tačke naše planete - Južnog pola i time postao 26. osoba na planeti kojoj je to pošlo za rukom.

Davor Rostuhar
Davor Rostuhar foto: Promo

Davorova ekspedicija koju je nazvao Polarni san trajala je tri godine, a glavni motiv za njeno sprovođenje bilo je pitanje „Šta čovek mora uraditi da bi ostvario svoj san?“ Da bi pronašao odgovor, tridesetpetogodišnji Rostuhar upustio se u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja sveta i učinilo prvim Hrvatom i 26. čovekom u istoriji koji je od obale Antarktika do Južnog pola stigao „sam, bez podrške i asistencije“.

Tokom priprema učio je od poslednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem severu planete, Inuita na severu Grenlanda i Neneta na severu Sibira, sa kojima je putovao u sankama koje vuku irvasi, po zaleđenoj tundri na krajnjem severu Sibira, kao i od najboljih polarnih istraživača u Norveškoj.

Davor Rostuhar
Davor Rostuhar foto: Promo

Na pitanje šta je za njega bilo najteže, Davor odgovara:

“Najteže je uvek pobediti samog sebe. Ubiti onog papka u tebi koji ti govori da ti to ne možeš, da si jadan, da radije ostaneš u fotelji i natočiš još jedno piće ili zapališ još jedan joint ili pojedeš još nešto, ili još jednom padneš u zamku u koju si već sto put pao pa ti se već ćini da je ona tvoje mesto. Ali nije. Sloboda leži izvan zidova koje gradimo sami oko sebe. Ja rušim te svoje zidove već godinama, to me veseli. Život je prekratak da ga provedemo kao robovi svojih vlastitih slabosti i strahova.”

Davor Rostuhar
Davor Rostuhar foto: Promo

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.