ESPRESO SAZNAJE: Patrijarh Irinej već u Solunu, služiće liturgiju zajedno sa Vaseljenskim patrijarhom!
Foto: Fonet

Za sada nezvanično

ESPRESO SAZNAJE: Patrijarh Irinej već u Solunu, služiće liturgiju zajedno sa Vaseljenskim patrijarhom!

Srpskom patrijarhu Irineju može pripasti uloga mironosca između dve trenutno zaraćene patrijaršije - Carigradske i Moskovske

Objavljeno:

Espreso nezvanično saznaje da je patrijarh Irinej već u Solunu samoinicijativno, gde će držati liturgiju ujutro u 9h sa Vaseljenskim patrijarhom, kako je ranije najavljeno.

On nikoga iz državnih organa nije pozvao niti obavestio o svom današnjem dolasku, a kako saznajemo, dozvoljava i da se mimo naših religijskih običaja pale sveće u zatvorenim objektima - grobnicama.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej takođe je sleteo je u Solun gde su ga dočekali mnogi grčki velikodostojnici, a u nedelju će služiti liturgiju na vojničkom groblju Zejtinliku, povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Liturgiju će, uz njega i patrijarha srpskog Irineja, služiti i mitropolit Varnava.

Srpskom patrijarhu Irineju može pripasti uloga mironosca između dve trenutno zaraćene patrijaršije - Carigradske i Moskovske, a čiji prekid odnosa preti da dovede do raskola u pravoslavlju. Poglavar SPC će se u nedelju u Solunu sastati sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom.

Do susreta će doći na Zejtinliku, gde se obeležava godišnjica proboja Solunskog fronta. Iako je bilo i pritisaka da patrijarh srpski ne treba da ide u Solun, mudro je odlučeno da se ide. Poglavar SPC, na izvestan način, u nedelju biće medijator u sukobu, ali i u istoj ulozi u kojoj se svojevremeno kao najstariji patrijarh u pravoslavlju našao i patrijarh Pavle.

Odlazak na Zejtinlik, kako sada stvari stoje, biće iskorišćen za razgovor o potezu Carigradske patrijaršije koja je na korak od priznavanja Ukrajinske pravoslavne crkve - Kijevske patrijaršije, odnosno davanja autokefalnosti samoproglašenoj crkvi na istorijski-crkveno ruskoj teritoriji, što može podeliti pravoslavni svet na dve patrijaršije i dovesti do raskola.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.