JEDINA ŽENA OFICIR GVOZDENOG PUKA NIJE BILA SRPKINJA! Ovoj dami iz Engleske Srbija mnogo duguje
Foto: Wikipedia

nije se pokolebala

JEDINA ŽENA OFICIR GVOZDENOG PUKA NIJE BILA SRPKINJA! Ovoj dami iz Engleske Srbija mnogo duguje

O junaštvu Flore Sends malo se zna, a bila je veliki junak

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Priče o Gvozdenom puku nadaleko su poznate, ali da li ste znali ko je bila jedina žena oficir u ovom herojskom srpskom odredu? Iznenadićete se kada vam kažemo da je bila Engleskinja.

U saradnji sa piscem Milanom Bogojevićem donosimo vam priču o Flori Sends, jedinoj ženi oficiru u Gvozdenom puku, koju je pisac detaljno opisao u knjizi “Male price velikog rata”.

Flora Sends došla je u Srbiju avgusta 1914. Godine i bila je stacionirana u Kragujevcu sa grupom od desetak Engleskinja koje su činile humanitarni medicinski tim poslat da pomogne Srbiji. Januara 1915. godine stiže u Niš i srpskoj vojsci predaje sanitetsko vozilo, a od predsednika Crvenog krsta Srbije dr Subotića traži raspored za rad u bolnici gde je najteže stanje. U to vreme najteže je bilo u Valjevu, gde je bilo žarište pegavca i drugih teških oboljenja. Flora se nije pokolebala, želela je u Valjevo. U njemu se i sama zarazila, a snažno teloi jaka voja spasili su joj život, piše u knjizi.

Flora Sends
Flora Sends foto: Wikipedia

Flora se 1915. Godine pred sam polazak ka Albaniji pridružuje Gvozdenom puku, na Solunskom frontu postala je komandir odeljenja, naročito se istakla u borbama na Gorničevu, Kajmakčalanu, Crnoj rec ii kod Bitolja. Dva puta je ranjavana u borbi prsa u prsa. Drugi put je iz borbe izneta sa 24 rane na telu, a rane joj je izbrojala čuvena Milunka Savić.

“Svojim držanjem i hrabrošću napredovala je do čina kapetana, a odlikovao ju je Aleksandar Karađorđević i to Karađorđevom zvezdom”, piše Bogojević.

Ostaće upamćene reči poručnika Janaćka Jovića, komandira čete Gvozdenog puka:

“Gospođice Sends, srpski vojnik je ponosan zbog toga što u svojoj sredini vidi plemenitu kćer Engleske čiji je narod stari srpski prijatelj”.

Nakon rata udala se za svog ratnog druga belogradejca Jurija Judeniča, s njim je živela u Dubrovniku i Beogradu, a izdržavala se davanjem časova engleskog jezika. Gestapo ju je na početku rata zajedno s mužem uhapsio. Jurij je usred torture ubrzo preminuo, a Flora je puštena da se vrati u Englesku.

U 74. Godini poslednji put dolazi u Beograd.

“Zaželela sam se da još jednom vidim svoju drugu otadžbinu i stare ratne drugove”, rekla je tada, dve godine kasnije 24.11.1956. godine preminula je u Safoku kod Londona.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.