MI TO PIJEMO?! Oprez! Voda u VOJVODINI u ovim mestima je VEOMA lošeg kvaliteta!
Foto: Profimedia

PAZITE SE

MI TO PIJEMO?! Oprez! Voda u VOJVODINI u ovim mestima je VEOMA lošeg kvaliteta!

I ove godine ništa novo kada je reč o kvalitetu pijaće vode u pokrajini

Objavljeno: 15:57h

Održivo snabdevanje vodom za piće i novi pristup u prečišćavanju i kontroli kvaliteta otpadnih voda, centralne su teme ovogodišnjeg skupa "Water-workshop" koji je počeo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Tradicionalna radionica o kvalitetu vode, ove godine organizuje se 22. put i to je jedan od najvažnijih skupova sa tom tematikom u Srbiji.

I ove godine ništa novo kada je reč o kvalitetu pijaće vode u pokrajini. Problem vode za piće u Vojvodini i dalje se sporo rešava. Pre svega, nedostaju tehnologije za adekvatnu pripremu vode, koja je u izvorištima prirodno lošeg kvaliteta, kaže profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu Srđan Rončević.

"Najgora situacija je u Banatu tamo imamo dosta žutih voda opterećenih organskim materijama, opterećenih arsenom mikrobiološki neispravnih, jer ne postoje tehnologije kojima se ta voda prečišćava, ona se samo dezinfikuje", kaže Srđan Rončević, redovni profesor na PMF, Novi Sad.

Ništa bolje nije ni na severu i zapadu Bačke, kaže Rončević i dodaje da jedino Novosađani priju vodu vrhunskog kvaliteta. Veliki problem pokrajine jeste i nedostatak prečistača otpadnih voda.

"Njih ima veoma malo i to što ima ne radi adekvatno, svega par postrojenja se može reći da postižu odgovarajuće efekte, mnoga su devastirana tako da se samo deset odsto otpadnih voda tretira u Vojvodini", kaže.

I ova radionica jedan je od načina da se dopre do ljudi koji se neposredno bave tim problemima, te da se konačno krene sa njihovim rešavanjem. Na Prirodno matematičkom fakultetu već više od 35 godina postoji grupa stručnjaka i entuzijasta koji se bave ovom temom, koja je u fokusu ne samo nauke već i privrede.

"O tome svedoče i prisustvo industrijskih subjekata ovde jer to jedan od ključnih pristupa za prenošenje znanja i istraživanja naših laboratorija do konačnog korisnika", kaže Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF, Novi Sad.

Još jedan od izazova sa kojima se susreću naučnici u ovoj oblasti jeste prilagođavanje tehnologije klimatskim promenama. Postojećim tehnologijama nije lako da se naviknu na velike suše ili obimne padavine. Sve to utiče i na kvalitet vode za piće na lokalnom nivou, pa i taj problem mora biti ozbiljno shvaćen, kažu stručnjaci.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Rtv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.