VLASINSKO JEZERO GOTOVO U POTPUNOSTI PRESUŠILO: Uskoro neće biti vode, nestaće biljnog i životinjskog sveta! Razlog će vas razbesneti!
Foto: Printscreen/Instagram

ekološka katastrofa

VLASINSKO JEZERO GOTOVO U POTPUNOSTI PRESUŠILO: Uskoro neće biti vode, nestaće biljnog i životinjskog sveta! Razlog će vas razbesneti!

Fotografije sablasnog izgleda Vlasinskog jezera šire se društvenim mrežama

Objavljeno:

Na društvenim mrežama poslednjih dana šeruju se sablasne slike Vlasinskog jezera.

Najpre su se fotografije pojavile na Fejsbuk grupi "Vranje i okolina". Iz objava nezadovoljnih građana možemo da zaključimo da je do isušivanja jezera došlo zbog "mini-elektrana privatnih oligarha".

Nivo vode u Vlasinskom jezeru nikad nije bio manji u istoriji njegovog postojanja - čak sedam metara ispod uobičajenog vodostaja, saznaju Info Vranjske.

U normalnim okolnostima Vlasinsko jezero ima 165 miliona kubnih metara vode, a sad se procenjuje da je u njemu manjak od oko 100 miliona kubnih metara.

Izvor u Vlasinskim hidroelektranama u Surdulici potvrdio je za ovaj portal da je proteklih nedelja nivo vode „spušten“ na istorijski minimum, a da su razlog tome radovi na takozvanoj rešetki, na obali jezera, nedaleko od Promaje.

- U toku su radovi na promeni rešetke, koja nije promenjena 20 i više godina, a kroz koju se otprema voda za sistem Vlasinskih hidroelektrana – kaže ovaj izvor.

On smatra kako će nakon završetka radova jezero ponovo biti napunjeno.

U opisu fotografija, koje su se našle na društvenim mrežama, a na kome se vidi trenutno otužan izgleda Vlasinskog jezera, piše:

- Treba što više ovakvih slika objavljivati da vidi narod šta je ostalo od jezera, a uskoro neće biti nimalo vode, nestaće biljnog i životinjskog sveta u jezeru. Kako bi inače radile te mini-elektrane privatnih oligarha, kako bi se punile drugačije. Uništiše sve što je narod u Srbiji mukotrpno gradio. Dokle bre više uništavanje naših prirodih resursa u Srbiji. Pa ovako se i neprijatelj nije ponašao. Tuga.

foto: Printscreen/Facebook/Vranje i okolina

Fotografije su dalje preuzimali i drugi korisnici društvenih mreža.

Neki su dali podršku ovom "bojkotu" protiv isušivanja jezera, dok su drugi pokušavali da objasne kako se veštačka jezera prave zarad proizvodnje električne energije:

A onda je usledio odgovor autorke gore pomenutog tvita:

Ovako joj je uzvratio tviteraš:

Neki su čak navodili i "potencijalne krivce" za ovu "ekološku katastrofu":

Podsetimo, Hidroenergetski sistem „Vlasina“ čine akumulacije Vlasinsko jezero i Lisina, sa sistemom kanala i tunela, kojima se dovodi voda u Vlasinsko jezero, i četiri hidrocentrale "Vrla (I - IV)“. Vlasinska brana je podignuta u tesnacu na izlazu reke Vlasine iz Vlasinskog blata, tri kilometra od njenog izvora. Građena je od 1946, a završena 1949. godine, jezero se punilo od 9. aprila 1949. godine do 1954. Visina brane je 34,43 m (od toga iznad terena 25,7 m), dužina u temelju 239 m, a u kruni 139,28 m, dok je širina 5,5 m u kruni.

Ovo veštačko jezero već dugo postoji, pa njegovim isušivanjem ne ostajemo samo bez jezera, nego smrt preti i biljnom i životinjskom svetu.

U upravi Predela izuzetnih odlika (PIO) „Vlasina“, pišu Info Vranjske, kažu da je sadašnji nivo vode u jezeru zabrinuo sve: meštane, ribolovce, a posebno stručnu javnost, koja se bavi zaštitom flore i faune, što se vidi i na fotografijama.

foto: Info Vranjske
foto: Info Vranjske
foto: Info Vranjske

- Nisam stručan da ocenjujem šta ovo znači za biljni i životinjski svet u vodi i na obalama jezera, ali znam da je ovo katastrofa za mrestilišta riba – kaže ribolovac Nikola Grgur, koji prosečno dnevno preko pet sati provodi u čamcu ili na obalama jezera.

Bonus video:

Espreso intervju - Velja Ilić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.