DA ZAPLAČEŠ OD MUKE: Srbija živi od poljoprivrede, a pola USEVA je posle jučerašnje OLUJE sravnjeno sa zemljom! (FOTO)
Foto: PRIVATNA ARHIVA, PRINTSCREEN FACEBOOK / СРПСКА ЧАСТ + SRPSKA CAST, Profimedia, Ilustracija

PRETUŽNO

DA ZAPLAČEŠ OD MUKE: Srbija živi od poljoprivrede, a pola USEVA je posle jučerašnje OLUJE sravnjeno sa zemljom! (FOTO)

Oko 70 odsto ukupne teritorije Srbije čini poljoprivredno zemljište, dok je 30 odsto pod šumama...

Objavljeno:

Srbija je zemlja poljoprivrede. Tako bi trebalo da se ponaša i u to bi trebalo da ulaže što je donekle i bila praksa u našoj zemlji. Upravo zato, oluja koja je juče zahvatila Zapadnu Srbiju je najgori scenario koji se mogao dogoditi.

Naime, snažna oluja praćena grmljavinom i gradom veličine lešnika koji je padao deset minuta, pogodila je Užice, ali i širi region oko ovog grada.

Većina useva je uništeno, a Priboj, Zlatibor, Požega, Kosjerići, Gornji Milanovac, Topola, Aleksandrovac, Blace su se našli na direktnom udaru jakog nevremena.

Meštane sela Teočin, u gornjomilanovačkoj opštini, “urnisao” je grad, za koji kažu da je bio gori od prošlogododišnjeg koji su zapamtili po zlu.

Naime, za samo nekoliko minuta letnja kiša se pretvorila u oluju koja je donela grad od čijeg "udaranja" po prozorima su se jedva čuli udari gromova.

Pored useva, voća i povrća, stradali su i vinogradi, koji su "pokošeni sa zemljom".

Nevreme je nanelo štetu na poljoprivrednim usevima u naseljima koja su blizu grada, stradali su i malinjaci, a kolika je tačno šteta znaće se tokom narednih dana.

Uništeni su i malinjaci
Uništeni su i malinjaci foto: Privatna arhiva

Nevreme je bilo toliko jako da ni plastenici nisu "preživeli". Na fotografijama se vide i rupe na krovovima, kao i uništene paprike i paradajz.

Većina sela izgleda kao da je tajfun proturnjao tuda, a šteta se još uvek procenjuje.

Pored toga, izgleda da je berba kukuruza za 2018. godinu završena, a da je šteta ogromna. Na poljima kukuruza, mogle su se pronaći "kugle leda" koje staju u celu šaku.

Podsećamo, poljoprivreda u Srbiji zapošljava oko petinu zaposlenih, dok u BDV učestvuje sa sedam do osam odsto. Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara (0,56 ha po stanovniku), a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište (0,46 ha po stanovniku).

Oko 70 odsto ukupne teritorije Srbije čini poljoprivredno zemljište, dok je 30 odsto pod šumama.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.