USKORO NOVI ZAKON: Nordijska iskustva pomažu Srbiji u javnim nabavkama
Foto: Promo

dobri primeri

USKORO NOVI ZAKON: Nordijska iskustva pomažu Srbiji u javnim nabavkama

U Vladi Srbije kažu da će tekst zakona uskoro biti završen

Objavljeno:

Akcionim planom za 2018. godinu Vlada Srbije predvidela je donošenje potpunog novog Zakona o javnim nabavkama kako bi uskladila zakonodavstvo sa pravilima EU.

- Vlada Srbije može da računa na dijalog i razmenu iskustava sa nordijskim zemljama - poručio je ambasador Finske Perti Ikonen.

- Javne nabavke su put do pružanja dobara i usluga građanima, i kada se one sprovode na ispravan način, građani uviđaju da im se obaveze koje izmiruju prema državi srazmerno vraćaju u vidu visoko kvalitetnih usluga - rekao je Ikonen na seminaru koji su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske zajedno sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, i dodao da su u razgovorima sa predstavnicima državnih institucija i nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji, prepoznali da postoji značajan prostor za poboljašnja u sprovođenju javnih nabavki, posebno kada je reč o primeni kriterijuma kvaliteta.

U Vladi Srbije kažu da će tekst zakona uskoro biti završen.

foto: Promo

- Strategijom za javne nabavke i Akcionim planom za 2018. Vlada Srbije predvidela je da donese potpun novi Zakon o javnim nabavkama. Javne nabavke biće usklađene sa regulativom Evropske unije koja se od nas očekuje u pregovračkom Poglavlju 5. Na ovom putu važna su nam iskusta razvijenih zemalja i članica EU - rekla je v.d pomoćnika ministra finanisija Milena Kovačević .

Učesnici seminara imali su priliku da od eksperata iz Švedske i Danske saznaju više o primerima dobrih praksi iz ovih zemalja.

Morten Kure Ringor iz danske Organizacije za javne nabavke istakao je doprinos ove institucije uštedama u javnom sektoru, koje iznose više od 130 miliona evra na godišnjem nivou.

Direktor Švedske razvojne agencije u Srbiji Ola Anderson rekao je da Srbija kroz unapređenje procesa javnih nabavki ujedno ima priliku i za stvaranje boljeg poslovnog okruženja. Švedska podržava reformske napore Srbije u oblasti javnih nabavki i u okviru projekta „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“, vrednog 1.9 miliona evra.

Bonus video:

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.