VAŽNA ODLUKA PREDSEDNIKA I VLADE SRBIJE Vučić: Ukinut Zakon o smanjenju penzija, penzije veće nego ikad do sada
Foto: Marina Lopičić

obraćanje naciji

VAŽNA ODLUKA PREDSEDNIKA I VLADE SRBIJE Vučić: Ukinut Zakon o smanjenju penzija, penzije veće nego ikad do sada

Predsednik i premijerka su se obaratili s mosta koji je večni simbol Kine i Srbije

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić danas se obraćaju javnosti zbog novosti u vezi sa penzijama, uz ocenu da će svi penzioneri, pa i oni sa visokim penzijama biti zadovoljni.

Predsednik i premijerka su se obaratili sa mosta koji je večni simbol Kine i Srbije. Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji se na početku zahvalio srpskom predsedniku na dobroj saradnji dve zemlje. Reč je o najdužem mostu na deonici Koridora 11 Surčin - Obrenovac.

- Danima i nedeljama smo radili na ovome. Pre četiri godine smo doneli Zakon o privremenom smanjenu penzija. Ta odluka mi je bila najtežai morala je da bude donesena, da bi penzija i bilo. Ove godine nema izbora, na svim izborima smo ubedljivo pobedili...Zahvaljujući tim rezultatima i veri penzionera jer su svojom snagom izvukli Srbiju iz teške krize, ti hrabri ljudi su zaslućili da uradimo sledeću stvar. Ana i ja smo imali razgovore sa MMF po tom pitanju. Razgovarali smo emsecima. Doneli smo zajedničku odluku se ukine Zakon o privremenom smanjenju penzija. MMF će time biti zadovoljan - rekao je predsednik I objasnio šta ovakva odluka znači: To znači da svi koji su imali preko 37.000 će iamti više nego pre 2014. godine. Onaj ko je, primao recimo, 2014. 50.000 dinara, imaće posle ove olduke ukupno povećanje 9,1 odsto i iznosiće 54.541 dinar. Imali smo problem s penzionerima koji primaju do 30.000 dinara, doneli smo odluku da tim najsiromašnijim penzionerima povećamo penzije za dodatnih 5%, to znači da oni imaju između 10,4 i 13,3 odsto. Najmanji procenat uvećanja imaće oni koji imaju penzio 120.000 dinara, oni će imati procenat uvećanja od 8 odsto - rekao je predsednik Srbije.

- Kako raste BDP tako raste naša ekonomija. Reforme i rezultati traže vreme. Planiramo dodatni. veću, budžet od ovoga za 2019. godinu. Kako to radimo, raste i naša ekonomija - kratko je rekla premijerka Brnabić i zahvalila se kineskim partnerima.

Potom se naciji obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, takođe, nekoliko puta izrazio veliku zahvalnost kineskim prijateljima.

- Ovde se prave dva mosta. Oba sa tri trake u oba smera. Treba da premoste i Savu i Kolubaru. Radovi su vrlo komplikovani - rekao je Vučić i čestitao ljudima iz "Puteva Srbije".

Predsednik je premijerki Brnabić uputio poruku i čestitao na angažmanu i ministarki Zorani Mihajlović.

Predsednik se Ani Brnabić, kao predsednik Srbije, poručio da se "samo drže visoke tehnolohije, IT sektora i digitalne agende" i najavio dolazak u Srbiju Marije Gabrijel.

On je najavio početak radova, u dužini od 22 kilometara, od hrvatske granice do Sremske Mitrovice. Prema njegovim rečima za manje od godinu i po dana imaćemo puto do Čačka, a potom i put do Požege.

Govoreći o planovima o izgradnji puteva u Srbiji, Vučić je govorio i o izgradnji moravskog autoputa u dužini od oko 106 kilometara i najavio izgradnju puteva koji će približiti istočnu Srbiju.

- Zahvalan sam Vladi Srbije na onome što rade Ana Brnabić, Zoranino ministarstvo, zahvalan sam na onome što radi Drobnjak, on voli koju čašicu više - govorio je predsednik o velikim stvarima koje se u Srbiji događaju i najavio više kilometara autoputa nego Hrvatska, iako smo bili u zaostatku.

- To što imamo suficit u budžetu, očekujemo i da maj završimo u suficitu. Suficit očekujemo i u junu. To nismo imali decenijama i vekovima, tri godine zaredom suficit u budžetu - naglasio je predsednik.

Bonus video:

Nikola Nikodijević, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.