VEOMA DOBRA VEST: Stižu INOVATIVNI lekovi za lečenje OPAKIH BOLESTI!
Foto: Profimedia

lepe vesti

VEOMA DOBRA VEST: Stižu INOVATIVNI lekovi za lečenje OPAKIH BOLESTI!

Predstavnik Udruženja proizvodjača inovativnih lekova "INOVIA" Bojan Trkulja kazao je da kad se Srbija uporedi sa zemljama u okruženju nije naročito dobra, jer se zaostaje u sivm oblastima zbog nedovoljnog finansiranja inovativnih lekova

Objavljeno:

Lista sa novim inovativnim lekovima za savremenu terapiju karicnoma dojke, limfocitnu leukemiju i hepatitis C očekuje se uskoro, rečeno je danas u Beogradu na skupu predstavnika Ministarstva zdravlja Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i predstavnika proizvodjača inovativnih lekova.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović rekao je da se novi lekovi za pojedina maligna oboljenja poput karcinoma dojke ili lekova za hepatitis C mogu očekivati uskoro u upotrebi, dodajući da su poslednjih godina uvedena 23 nova inovativna leka. - Celu priču zasnivamo na tome da u okviru postojećih finansijskih sredstava obezbedimo nove inovativne lekove - kazao je Mahmuotvić i dodao da se vrlo brzo mogu očekivati i novi lekovi za neke hronične, degenerativne i autoimune bolesti, jer su stavljeni na listu prioriteta za naredni period.

foto: Shutterstock

Predstavnik Udruženja proizvodjača inovativnih lekova "INOVIA" Bojan Trkulja kazao je da kad se Srbija uporedi sa zemljama u okruženju nije naročito dobra, jer se zaostaje u sivm oblastima zbog nedovoljnog finansiranja inovativnih lekova. - Lekovi se od strane države finansiraju na nivou oko 50 evra po glavi stanovnika, što je u poredjenju sa Bugarskom i Rumunijom oko 60 odsto zaostatka i više od 100 odsto zaostatka u odnosu na Hrvatsku - kazao je Trkulja. Istakao je da sa trenutnim nivoom finansiranja neće biti moguće povećati dostupnost inovativnih lekova, dodajući da je jedini način pronaći nove načine finansiranja.

Vršilac dužnosti direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kazala je da je zajednički cilj Ministarstva zdravlja i RFZO-a da se obezbede što bolji uslovi za dostupnost inovtivnih lekova u Srbiji.

Bonus video: RADNIK EPS UZEO MITO U KAFANI! Pogledajte kako broji pare za stolom! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.