Patrijah Irinej: STAV CRKVE PO PITANJU KOSOVA JE JASAN!
Patrijarh Irinej, Foto: Beta / Milan Obradović

intervju za tv hram

Patrijah Irinej: STAV CRKVE PO PITANJU KOSOVA JE JASAN!

Na KiM su sveta tela Stefana Dečanskog, tamo su, kaže, tela mnogih srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, ali i mnogih svetih mučenika, koji su se žrtvoali za KiM.

Objavljeno: 11:34h

Srpski patrijarh Irinej poručio je da je stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije je jasan, jasan kao dan, kao sunce, jer SPC je svoju istoriju počela na tom prostoru, na kojem je Pećka Patrijaršija bila i ostaje rezidencija srpskih patrijaraha i Srpske crkve.

U vaskršnjem intervjuu za TV Hram, patrijarh pita koliko se Srpska crkva nada pomoći jedne ispravne politike sveta u kome živimo i odgovara da se Srpska crkva nada samo u svoje svete na Kosovu i Metohiji.

Na KiM su sveta tela Stefana Dečanskog, tamo su, kaže, tela mnogih srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, ali i mnogih svetih mučenika, koji su se žrtvoali za KiM.

- Verujemo koliko u ovaj svet, toliko u pomoć Božju i nebeske Srbije da Kosovo ne ode u ruke, nažalost, nehrišćana. Priča njihova da im je stalo do naše svetinje je samo priča. Istorija zna kakvi su odnosi bili i šta su mnogi nehrišćani činili na KiM - naveo je patrijarh.

Podsetio je da su mnoge crkve porušene, mnogi proterani, a da ne govorimo, kaže, šta se desilo u našem vremenu.

- Koliko kuća je spaljeno i uništeno, koliko imanja unisteno, koliko crkva spljeno i srušeno. A to sve svedoči da je Kosovo otišlo u nečije ruke druge da tu nema mesta i opstanka srpskom narodu. To nije priča, tome svedoči istorija, a pogotova istorija posle događaja i onog čemu smo svedoci u našem vremenu - rekao je patrijarh Irinej.

Zato će, poručio je, Crkva uvek stati u odbranu Kosova i Metohije, naših svetinja i mnogobrojnog naroda koji je tamo ostao.

- Njih moramo pomoći da opstanu tamo i motivisati one koji su napustili KiM, a nisu ga napustil od 'zlatih kolača', da se vrate svojoj postojbini, svojim korenima, svetinjama i grobljima. To će biti naporan trud i podvig, ali verujemo da neće ostat bez ploda - naveo je prvi među arhijerejima SPC.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.