Patrijarh Irinej: Čedomorstvo je  najveći zločin ovog veka
Patrijarh Irinej upozorava na belu kugu, Foto: Beta

poglavar spc

Patrijarh Irinej: Čedomorstvo je najveći zločin ovog veka

Ništa nam neće vredeti ni država, uređeni gradovi i sela, niti ekonomski napredak kome toliko težimo, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo - rekao je Patrijarh Irinej

Objavljeno:

Prvi korak u povećanju broja stanovnika Srbije jeste zaustavljanje bezumnog procesa namernog prekida trudnoće. To je strašni greh koji veliki broj žena čini bez ikakvog dubljeg promišljanja, opominje Srpska pravoslavna crkva. One tako podižu ruku na život, čoveka, a time i na samog Boga.

Da je novi život Božiji dar i da abortus nije ništa drugo nego čedomorstvo, stav je SPC. U Patrijaršiji SPC podsećaju da je borba protiv bele kuge jedan od najvažnijih zadataka Crkve i vernika. Put kojim bi trebalo da se kreće srpski narod sadržan je i u Božijoj zapovesti datoj praroditeljima Adamu i Evi, koja glasi: "Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome!"

Sličan stav dele i ostale tradicionalne crkve i verske zajednice koje deluju u Srbiji. Sve su na snažnom stanovništu da su deca jedinstveni Božiji blagoslov, koji samo nerazuman čovek može da odbije. Zbog protivljenja abortusu i neskrivenog i čvrstog stava po ovom pitanju, verske zajednice često su na meti kritika u domaćoj liberalnoj javnosti. Predstavnici svih konfesija podržavaju državne mere populacione politike i javno naglašavaju pogubne posledice bele kuge.

Srpska crkva i njeni arhijereji svoj verni narod često upozoravaju na pogubne posledice smanjenja broja stanovnika Srbije, ali i država regiona.

- Ništa nam neće vredeti ni država, uređeni gradovi i sela, niti ekonomski napredak kome toliko težimo, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo - upozorio je nedavno, u svojoj prazničnoj poslanici, patrijarh srpski Irinej. - Našim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja vaspostave državu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo evropskom civilizacijom. To im je svaki put polazilo za rukom jer su njihovi domovi bili ispunjeni verom, vrlinama i snagom, dok su im se deca izobilno rađala.

Patrijarh Irinej nedvosmislenog je stava da je ubistvo dece, rođene i nerođene, među najvećim ljudskim gresima.

Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, kao kuga se širi u našem narodu. Strašno je i pomisliti da pola miliona nerođene dece svake godine biva lišeno života, ne ugledavši svetlost dana. Supružnici zato treba da imaju na umu reči Gospodnje: "Ne ubij, jer ko ubije, biće kriv sudu" - upozorava patrijarh Irinej.

U Crkvi upozoravaju i da za abortus u većini slučajeva nema opravdanja. Primetno je i da se majke lišavaju dece zbog težnje ka boljem životu i višem životnom standardu, što pripisuju nezahvalnom duhu ovog veka.

Crkva je, u nameri da spreči ovako veliki broj prekida trudnoće, zato inicirala posebne procedure abortusa u bolnicama. Predloženo je da ovim intervencijama prethodi razgovor sa lekarima, a gde je to moguće i sa sveštenicima. Sastavni deo crkvene misije jeste i podrška ugroženim porodicama sa većim brojem dece, kao i negovanje tradicionalnih porodičnih vrednosti

.

I Rimokatolička crkva u Srbiji bori se da ukaže na vrednost snage rođenja i ljubavi i zabranjuje nasilno prekidanje života i abortuse. Iz Beogradske nadbiskupije redovno stižu javna upozorenja na pošasti bele kuge, kao i na nehajan odnos savremenog čoveka prema ovoj pojavi.

- I crkva i društvo stoje danas pred sudbinskim izazovom: ili ćemo se probuditi, požuriti i pronaći pravi uzor porodice i sve usmeriti prema njemu, ili ćemo ostati u uspavanosti i prečuti poziv na ono novo. A to je poziv na pronalaženje porodice u kojoj deca imaju iskustvo ljubavi oca i majke. To je poziv mladima da se odgovorno pripremaju za taj najuzvišeniji poziv i prioritetno zvanje. To je poziv roditeljima da verno žive u braku, prihvataju i odgajaju decu - smatra beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Patrijarh protiv čedomorstva
Patrijarh protiv čedomorstva foto: Beta

Da život svakog čoveka ima istu vrednost i svetost, kao i da se svakom detetu moraju garantovati i obezbediti prava na normalan razvoj jedan je od principa islamskog učenja. O pitanju namernog prekidanja trudnoće postoje različita mišljenja islamskih pravnika, ali su svi saglasni u tome da je svaki pokušaj prekidanja trudnoće posle uspešne oplodnje veliki greh.

HRAMOVI I VRTIĆI

Većina stručnjaka za demografiju i populaciona kretanja slaže se da crkve i verske zajednice imaju veliku ulogu u zaustavljanju bele kuge. Ove organizacije imaju veliki uticaj na stanovništvo i nezaobilazan su faktor u širim akcijama afirmisanja roditeljstva. Postoje i stavovi da autoritet i potencijal verskih zajednica u ovom smislu nije dovoljno iskorišćen. Veliki odjek zato imala je izjava vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija koji je drugim eparhijama sugerisao da sredstva namenjena podizanju hramova (tamo gde ih ima dovoljno) preusmere za izgradnju vrtića i bolnica.

Vladika Grigorije se zalaže za izgradnju vrtića i bolnica
Vladika Grigorije se zalaže za izgradnju vrtića i bolnica foto: Nebojša Mandić

BONUS VIDEO: (KURIR TV VESTI) ČETVOROGODIŠNJE DETE NOVA ŽRTVA BOGINJA! Brnabićka uputila jasan apel svim roditeljima!

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.