ŠVERCOVAO TEKUNICU, BRANI SE DA JE MISLIO DA JE VEVERICA: Nezabeležen slučaj u Srbiji!
Tekunica je zaštićena vrsta sisara, Foto: Wikipedia

pa hit!

ŠVERCOVAO TEKUNICU, BRANI SE DA JE MISLIO DA JE VEVERICA: Nezabeležen slučaj u Srbiji!

Na svaki znak opasnosti oglašavaju se jakim pištanjem, upozoravajući ostale da se sklone

Objavljeno: 19:05h

Prekršajni sud u Zrenjaninu kaznio je sa 50.000 dinara meštanina R.V. jer je preko interenta prodao tekunicu - zaštićenu vrstu sisara, saopštio je danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Sud je postupao po prijavi Zavoda, a osudjeni R.V. je priznao da je na internet stranicu jednog poznatog oglašivača postavio oglas za prodaju životinje koju je ulovio u prirodi. Z.V. je tekunicu brzo prodao, a na suđenju se pravdao svojim neznanjem, tvrdeći da je mislio da prodaje vevericu.

Po Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno je držati, trgovati ili na bilo koji način pribavljati i javno izlagati strogo zaštićene vrste životinja.

-Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorava da je tekunica u Srbiji veoma retka vrsta glodara koji uglanom vodi podzeman način života. Preostale kolonije tekunica mogu se videti na malobrojnim mestima u Vojvodini, i to isključivo na stepskim pašnjacima koji nisu preorani - naveo je Marko Tucakov, biolog iz ovog Zavoda. On kazao da je od nekada veoma česte životinje u Panonskoj niziji, danas tekunica postala ugrožena vrsta, i to zvog nestajanja njenih staništa koja su pretvorena većim delom u oranice. - Apelujemo na sve one koji kućne ljubimce traže medju divljim životinjama u prirodi, a njihovo držanje i prodaju smatraju izvorom zarade, da to prestanu da čine, budući da rizikuju da neke vrste dovedu na granicu opstanka, a rizikuju i velike zakonom predvidjene kazne - kazao je Tucakov.

Tekunica je sitan glodara iz familije veverica. Živi u mreži podzemnih hodnika koje sama kopa.

Može biti dugačka do 20 santimetara i teška 200-400 grama. Imaju vrlo snažne prste i duge kandže, izduženo telo i kratak rep. Tekunce žive u porodičnim kolonijama. Aktivne su tokom dana, te se mogu videti kako se hrane ili jure na livdama, oko ulaza u svoj tunel. Na svaki znak opasnosti oglašavaju se jakim pištanjem, upozoravajući ostale da se sklone.

Tekunica je prvenstveno biljožder, a hrani se i nekim vrstama tvrdokrilaca, gusenica i skakavaca.

Bonus video:

JAČI OD DRŽAVNE GRANICE! Kad mu dune, on je pređe, a carinici se samo češu!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.