DODELJENE STIPENDIJE DR. ZORAN ĐINĐIĆ: Najuspešniji studenti iz Srbije odlaze na praksu u Nemačku (FOTO)
Foto: Espreso

sVEČANO URUČENJE U NEMAČKOJ AMBASADI

DODELJENE STIPENDIJE DR. ZORAN ĐINĐIĆ: Najuspešniji studenti iz Srbije odlaze na praksu u Nemačku (FOTO)

Svake godine grupa od tridesetak mladih ljudi putuje u Nemačku gde obavljaju stručne prakse u kompanijama, kao što su Commerz Bank, Bosch i Deutche Bank

Objavljeno:

"Nama treba razmena mladih i uspešnih. Čestitao bih mladim, uspešnim ljudima, dajte jedan veliki aplauz za ove mlade ljude. Uradili ste mnogo posla, uspešno sa stipendijama." - rekao je direktor DAAD za Istočnu Evropu, Briš.

foto: Espreso

"Stipendije se dodeljuju ove godine za 22-oje srpskih profesionalaca, uspešnih studenata, mladih profesionalaca. Zadivljen sam vašim uspehom, potencijalom. Veoma je važno što je ovo mogućnost i šansa za sve, nemojte da ste uplašeni, budite kreativni, spremni za izazove. Srećni smo što podržavamo ovaj program."- rekao je Majkl Harms, direktor Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu.

foto: Espreso

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je:

"Dragi ljudi, želim vam puno uspeha na praksama širom Nemačke i želim vam da se brzo vratite. Mnoge kompanije srpske su im takođe pomogle. Hvala svima, četvoro studenata sa Kosova takođe ide na ovaj program, odnosno praksu u Nemačku. Želim im veliki uspeh."

Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) je najveća nemačka organizacija koja se bavi finansijskom podrškom međunarodne saradnje univerziteta. Njen glavni zadatak je finansijsko podržavanje akademske veze sa inostranstvom, pre svega putem razmene studenata i naučnika.

foto: Espreso

Stipendiranje traje između deset i dvadeset četiri meseca, u zavisnosti od dužine izabranog projekta ili akademske godine. Sve stipendije se dodeljuju za jednu akademsku godinu, a kod izuzetnih rezultata stipendija se produžava na osnovu priložene molbe.

Postoje studijske stipendije za diplomirane studente svih struka, studijske stipendije za umetnike, studentska putovanja i studentske prakse u Nemačkoj. Takođe, dostupne su završne i semestralne stipendije za studente germanistike. Postoji mogućnost za odlazak na letnje kurseve i intenzivne kurseve jezika za strane studente u Nemačkoj. Moguće je ostvariti i praksu za strane studente prirodnih i tehničkih nauka, poljoprivrede i šumarstva. Ako je student bio uspešan tokom stipendiranih studija otvorena mu je mogućnost za ponovno dobijanje stipendije.

Od 2000. godine oko 7000 srpskih studenata je studiralo u Nemaökoj uz pomoć DAAD.

(Milka Radović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.