DEJAN ŽELI DA SE KAO RANIJE IGRA SA SVOJOM ĆERKOM: Potreban mu je novac za transplantaciju bubrega, pomozimo!
Dejan Novakov, Foto: Budi human, Privatna arhiva

BORBA ZA ŽIVOT

DEJAN ŽELI DA SE KAO RANIJE IGRA SA SVOJOM ĆERKOM: Potreban mu je novac za transplantaciju bubrega, pomozimo!

Njegova ćerka mu je glavna motivacija da što pre ozdravi

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Dejanu Novakovu (32) iz Pančeva su dijalize već godinu dana svakodnevni život. Bez njih ne bi mogao normalno da funkcioniše i prinuđen je da ih prima četiri puta dnevno. Nije više u mogućnosti da se ni najmanje zamara, niti bilo šta teško da podiže, a najteže mu pada to što više nije u stanju da se sa svojom ćerkom igra kao što je mogao ranije.

"Držim se koliko god mogu, na svu sreću nije mi se pogoršalo stanje, ali sa druge strane nema ni značajnog boljitka. Stagnirao sam na bolesti, i dalje radim četiri puta dnevno dijalize i borim se svim svojim snagama i moćima", objašnjava Dejan za portal Espreso.

Njegova ćerka mu je glavna motivacija da što pre ozdravi. Budući da dijalize prima u svojoj kući, trenutno najviše vremena provodi sa njom i najteže mu pada što nije u mogućnosti da bude posvećen otac.

"Svaki dan provodim kući vreme sa svojom ćerkicom. Svim srcem želim da budem posvećen otac, ali sam i dalje na istom stadijumu... Iako mi svakodnevne dijalize olakšavaju život koliko - toliko, ja još uvek ne mogu da se igram sa njom kao ranije. Ne mogu da je nosim na ramenima jer imam problem da podignem bilo šta teže. Posebno sada kada mi se stvorila i trbušna kila kao posledica dijaliza. Sa druge strane, ne možeš da obećaš detetu da ne možeš da ga podigneš jer dete želi da se igra, tako da ja to moram ponekad da uradim iako mi je rizično zbog zdravlja", priča Dejan.

Dejan Novakov i njegova ćerka
Dejan Novakov i njegova ćerkafoto: Privatna arhiva

Pored toga što vodi računa o trbušnoj kili, Dejan vodi računa i o tome šta sve od hrane unosi u svoj organizam.

"Većinom se hranim povrćem. Svakog dana jedem čorbasto jelo, a onda u razmaku između dva obroka, pojedem i neko voće. Ali, sa druge strane nisam ni u mogućnosti da izmenim celokupnu ishranu jer ta bolja ishrana mnogo više košta. Ne smem da jedem ribu, takođe ne smem da okusim ni ništa konzervirano. Od mesa smem da jedem piletinu i govedinu, ali opet kažem, to malo više košta, a ja nisam u finansijskim mogućnostima da to sebi priuštim ", pojašnjava Dejan Novakov.

Dejan Novakov na dijalizi
Dejan Novakov na dijalizifoto: Privatna arhiva

Kako kaže, uskoro očekuje da dobije pravosnažno rešenje o dobijenoj invalidskoj penziji koja će mu puno značiti.

"Uspeo sam sebi da "sredim" invalidsku penziju. Još uvek nisam dobio zvanično rešenje, pa ne znam koliko će ona tačno da iznosi, ali mislim da će njena vrednost biti u razmaku između 10.000 i 12.000 dinara", tvrdi Dejan.

Dejan je uspeo da sakupi polovinu od potrebnih 70 hiljada evra za transplantaciju bubrega. Takođe, predao je svu potrebnu dokumentaciju kako bi ga stavili na listu čekanja u Belorusiji.

Dejan Novakov na dijalizi
Dejan Novakov na dijalizifoto: Privatna arhiva

"Do sada sam uspeo da sakupim polovinu potrebnog novca, tačnije 35.000 evra. U januaru, februaru i martu su bile organizovane i pojedine humanitarne licitacije u moju korist. Potencijalnog donora nema, ali sam zato predao potrebnu dokumentaciju koja je neophodna za stavljanje na listu čekanja u Belorusiji, pa se nadam da će me sreća pogledati, da će neko da se javi, da će neko da mi pomogne. Čekam njihov odgovor, kao i da odem tamo kako bih radio potrebne testove", kaže Dejan.

Kako zaključuje, nada se da će da se izbori sa svim životnim nedaćama i da je svestan da mora da se trudi da pobedi bolest i ozdravi zbog svoje ćerke i žene.

Podsetimo, Dejanu su lekari u novembru 2004. godine ustanovili prisustvo glomerulske hematurije i zbog toga je bio upućen na dalju dijagnostiku.

U martu 2019. godine urađena je rebiopsija bubrega. Tada je opisan uznapredovali FSGS udružen sa benignomhipertenzivnom nefropatijom i tada bez specifične terapije. U decembru iste godine po prvi put otpočeta kortikosteroidna terapija. Kako ova terapija nije dala rezultate započeto je lečenje peritonealnom dijalizom po CAPD modalitetu.

Jedini način za Dejanovo ozdravljenje je transplantacija bubrega u inostranstvu.

Za Dejana!

Upiši 1523 i pođalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001671011-73

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671755-72

IBAN: RS35160600000167175572

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

08:54

IVANI SU PRESADILI BUBREG I DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Posle uspešne transplantacije u Minsku, ovo je rekla za BORIŠU SIMANIĆA

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.