OVA HRANA UNIŠTAVA SVAKI DELIĆ BUBREGA A JEDETE JE KAO DA JE NAJZDRAVIJA: Toliko je LOŠA po njih da niste ni svesni
Bubreg, Foto: Profimedia

pazite se

OVA HRANA UNIŠTAVA SVAKI DELIĆ BUBREGA A JEDETE JE KAO DA JE NAJZDRAVIJA: Toliko je LOŠA po njih da niste ni svesni

Mesni proizvodi, poput slanine, kobasica, viršle i pljeskavica, predstavljaju veliku opasnost za naše bubrege i njihovo zdravlje, piše Večernji list.

Objavljeno:

Koliko često zapravo razmišljate ili brinete o zdravlju bubrega? Imajte na umu da su bubrezi nešto poput ratnika-zaštitnika u ljudskom telu. Oni igraju ključnu ulogu u uklanjanju otpada i viška tečnosti iz tela.

Međutim, neodgovarajući način života, koji uključuje nezdrav izbor hrane, može ozbiljno štetiti zdravlju i pravilnom funkcionisanju bubrega.

Zato odvojite nekoliko minuta da se setite koje namirnice treba odmah da prestanete da jedete ili barem smanjite unos na minimum ako želite da vam bubrezi što duže ostanu zdravi i efikasni.

Proizvodi od mesa

Mesni proizvodi, poput slanine, kobasica, viršle i pljeskavica, predstavljaju veliku opasnost za naše bubrege i njihovo zdravlje, piše Večernji list.

Takva hrana ima visok sadržaj natrijuma, a redovan prekomerni unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska i izlaganja bubrega preteranim naporima i stresu.

Pored toga, istraživanja sugerišu da konzumiranje više životinjskih proteina nego biljnih može ubrzati napredovanje bolesti bubrega.

Gazirana pića

Bubreg, Doktroka
foto: sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

Gazirana pića imaju izuzetno visok sadržaj šećera i gotovo da nemaju nutritivnu vrednost. Zbog toga ovakva pića unose dodatne kalorije u vašu ishranu (nutritivno beskorisna), što može dovesti do povećanja telesne težine.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana sa nizom bolesti, poput osteoporoze, bolesti bubrega, metaboličkog sindroma i problema sa zubima.

Krajnje je vreme da prestanete da pijete gazirana pića i vratite se vodi ili svežim voćnim sokovima, kao što je, na primer, sveža limunada.

Zamrznuti obroci

Istraživanja su pokazala da prerađena hrana, kao što su gotova smrznuta jela i jela pripremljena za mikrotalasne pećnice, može doprineti razvoju dijabetesa tipa 2.

Jako ili ultra obrađena hrana znači da je puna skrivene masti, šećera i/ili natrijuma. Uvek je bolje pripremiti svež obrok od celih namirnica i izbegavati zamrznutu polugotovu hranu koju je potrebno samo pržiti ili zagrejati da bi bila spremna za konzumaciju.

Ako apsolutno morate da jedete smrznute obroke, izaberite one sa niskim sadržajem natrijuma ili „bez dodane soli“ na deklaraciji. Možete malo „poboljšati“ nutritivni kvalitet takvog obroka dodavanjem svežeg povrća ili voća.

Pomfrit

Ako u restoranima brze hrane konzumirate krompir u obliku čipsa ili u obliku prženog krompira, treba da znate da krompir u tako prženom obliku mnogo šteti vašim bubrezima.

Prženu hranu treba izbegavati da bi se srce i bubrezi zaštitili od bolesti. Osim toga, krompir je bogat kalijumom, a svi oni koji već imaju bolest bubrega trebalo bi da smanje unos kalijuma.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/n1/Večernji listPrenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.