NAKON NESTANKA KEJT MIDLTON, OTKRIVENO KOLIKO TAČNO ZARAĐUJE KRALJEVSKA PORODICA: Ovo je PREVELIKI ŠOK ZA SVE
Kralj Čarls, Foto: Profimedia

zanemećete

NAKON NESTANKA KEJT MIDLTON, OTKRIVENO KOLIKO TAČNO ZARAĐUJE KRALJEVSKA PORODICA: Ovo je PREVELIKI ŠOK ZA SVE

Tri glavna izvora monarhovih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster lična imanja i investicije

Objavljeno:

Aktivnosti, kao i svakodnevni javni život članova Kraljevske porodice Velike Britanije pod velom je misterije. Od januara, kada je hospitalizovana, a zatim i operisana zbog problema sa abdomenom, javnost nema dovoljno informacija o princezi Kejt Midlton. Nedugo zatim otkriveno je i da kralj Čarls ima rak, ali ostala je misterija kakvu bolest ima Kejt, da li je dobro i gde se nalazi. U nameri da zauzda teorije zavere koje kruže, Midlton je objavila fotografiju sa decom na Dan majke.

Agencije AP, AFP i Rojters objavile su tu fotografiju, a kasnije je povukle, jer je izgledalo da je fotomontaža što je podstaklo dodatne sumnje šta je sa princezom i gde se ona nalazi. Juče se izvinila jer se sama poigrala sa fotografijom. Ujedno, juče je uslikana u vozilu kako napušta Vindzor, što nije smirilo javnost već se sve stavlja pod lupu, a pojavile su se određene teorije.

No, mnogi su se, usred ove bure oko Kejt Midlton i kralja Čarlsa, zapitali - A kako zarađuje britanska kraljevska porodica i od čega živi? Ovo je jedno od pitanja koja intrigira svetsku javnost. Kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica Elizabeta II je iza sebe ostavila više od 400 miliona dolara.

Elizabeta II i njen najstariji sin, Čarls, svojevremeno su najviše prihodovali od svojih imanja i novca koji dobijaju od parlamenta. Ali, milioni se slivaju i u džepove ostatka porodice. Tri glavna izvora monarhovih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster lična imanja i investicije. Britanski monarsi su od 12 veka vlasnici svih neobeleženih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, mada, kako se šale ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku porodicu, od njih verovatno ne profitiraju baš mnogo.

kraljevska porodica, kejt midlton, Princ Hari, Megan Markl
foto: Profimedia

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade, koji de fakto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenih i održavanja kraljevskih palata i imanja. Podsećanja radi Elizabeta II je za fiskalnu 2016-17. dobila kraljevsku apanažu od 42.8 miliona funti. I što je najinteresantnije - ova suma je potpuno oslobođena od poreza. Kraljevska apanaža izdvaja se iz prihoda imanja i farmi, koje godišnje zarade stotine miliona funti. Većina odlazi u kasu britanske vlade, ali 15 do 25 odsto ide za kraljevsku apanažu.

Vojvodstvo Lankaster je važan izvor prihoda. Reč je o privatnim komercijalnim, poljoprivrednim i stambenim strukturama, koje datiraju od 1265. godine. Njeno Veličanstvo je u 2020. godini prihodovalo od Vojvodstva Lankaster, prema nekim procenama, 23 miliona funti. Od tog novca Elizabeta II je plaćala svoje privatne troškove, ali i privatne troškove onih članova kraljevske porodice koji preuzimaju deo zvaničnih dužnosti.

Škodski dvorac Balmoral, kao i Sandringam kraj Norfolka, su kraljičino lično vlasništvo. Nasledila ih je od oca i smatra ih svojim domom iako ih s vremena na vreme otvori za javnost. Elizabeta II je posedovala vrednu kolekciju poštanskih marki, brojnih umetničkih dela i portfolio deonica. Istina, brojni kraljičini poznati dragulji i nakit, kao i umetnička dela, zapravo su vlasništvo humanitarnog društva Fond kraljevske kolekcije (Royal Collection Trust). Kraljičin suprug, princ Filip, vojvoda od Edinburga, dobijao je godišnje 359.000 funti za finansiranje svojih dužnosti.

Kralj Čarls III, Kralj Čarls, Princ Čarls
foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Dok je bio princ od Velsa, Čarls, i njegova druga supruga Kamila, tada vojvotkinja od Kornvola, takođe su živeli od kombinacije javnih i privatnih sredstava. Čak 90 odsto njihovih prihoda dolazilo je iz najstarijeg vojvodstva, Kornvola, osnovanog 1337. baš da bi bilo zvor prihoda za plemstvo i kraljevsku porodicu. Vojvodstvo Kornvol poseduje i brojne nekretnine i imanja, ostvrvca i farme, i zarađuje od njihovog iznajmljivanja.

Čarls i njegova porodica su npr. 2017. zaradili 20,7 miliona funti. Uz 1,3 miliona funti od kraljevske apanaže i 461.000 od različitih javnih institucija, to je solidna zarada. Sve te pare kraljevska porodica troši na plate zaposlenih, troškove putovanja i zaštitu. Oko 6.6 miliona funti odlazi Čarlsovim sinovima, prinčevima Vilijamu i Hariju, ali i u štednju. Naravno, sada će Vilijam kao princ od Velsa dobijati mnogo više novca. A pitanje je koliko i da li uopšte nešto dobija princ Hari. Doduše, Vilijam i Hari imaju i svoje privatno bogatstvo, koje su nasledili od majke, pokojne princeze Dajane.

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso/Najžena/Slobodanka ćorić/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.