TRAGOM KOJOTA: Kako je mitraljez SRPSKE ZASTAVE završio u Siriji? (VIDEO)
Foto: Facebook/Life Salam

unosan biznis

TRAGOM KOJOTA: Kako je mitraljez SRPSKE ZASTAVE završio u Siriji? (VIDEO)

Tovar teških mitraljeza prešao je put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika
Objavljeno: 12:18h

Tokom sledećih nekoliko nedelja Kojoti su počeli sve češće da se pojavljuje na fotografijama i video zapisima nastalim širom severne Sirije, ponekad neotpakovani i sa uputstvima za upotrebu u najlonu – ukazujući da je u Siriju stigla velika isporuka novog oružja.

Tražeći informacije o poreklu oružja na fotografijama i o tome kako su mitraljezi stigli do Alepa, BIRN i OCCRP Salama su kontaktirali preko njegovog Fejsbuk profila.

Dvadesettrogodišnji Sirijac koji je želeo da svet čuje za patnju njegovih sunarodnika poslao je niz fotografija i videa na kojima se vidi Kojot montiran na tojotin pikap.

Salam kaže da kao obični vojnik ne zna kako FSA nabavlja oružje, ali da zna za „nekoliko“ isporuka koje su stigle nakon njegovog povratka iz kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji.

foto: Reuters / Sana

Početkom 2016. godine, Salam je sa još 150 boraca stigao iz Sirije u Ankaru, glavni grad Turske. Nakon nedelju dana zdravstvenih i bezbednosnih provera, vojnim avionom prebačeni su u Saudijsku Arabiju.

Pobunjenici su sa aerodroma prevezeni do vojnog kampa. Bez mobilnih telefona, koji su im prethodno oduzeti , bili su potpuno odsečeni od sveta na tajnoj lokaciji u Saudijskoj pustinji.

„Kojota sam video svojim očima u Saudijskoj Arabiji. Isprobavali su ga Amerikanci,“ rekao je.

"Bilo je raznih oficira – iz Velike Britanije, SAD-a, Libana, Saudijske Arabije. Bili su tu i američki obaveštajci - veoma su iskusni i većina njih se borila u Iraku.“

Ubrzo po povratku u Siriju, Salam je na svoj fejsbuk profil postavio fotografiju iz Alepa sa Kojotom, nakon čega je mitraljez poslat u borbu protiv Asada i ISIS-a.

- Modifikovali smo mitraljez i postavili ga na kamionet - objasnio je, i dodao da je njegov mitraljez stigao iz Turske nakon što se završila obuka.

Kako je rekao, svo oružje za njegov bataljon prošlo je kroz „VOK“ u Turskoj, kako se nazivaju Vojni operativni komandni centri u Zalivu, Turskoj i Jordanu, kojima upravljaju arapske, turske i zapadne obaveštajne agencije. Centri se koriste kao logističke baze i baze za obuku.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.