TRAGOM KOJOTA: Kako je mitraljez SRPSKE ZASTAVE završio u Siriji? (VIDEO)
Foto: Facebook/Life Salam

unosan biznis

TRAGOM KOJOTA: Kako je mitraljez SRPSKE ZASTAVE završio u Siriji? (VIDEO)

Tovar teških mitraljeza prešao je put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika
Objavljeno: 12:18h

Balkanska istraživačka mreža BIRN kao deo projekta „Tragom dokumenata do boljeg upravljanja“, u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije, OCCRP objavila je tekst kako je tovar teških mitraljeza prešao put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika.

U patikama, ispranim farmerkama i duksu na kom piše „Life“ (Život), dvadesettrogodišnji Salam (pravo ime poznato redakciji), pripadnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske, fotografisao se u februaru 2016. godine sa potpuno novim teškim mitraljezom koji je tek bio isporučen njegovom bataljonu.

foto: printsrcreen/facebook/Channel 4 News

U moru fotografija koje borci iz Sirije postavljaju na Fejsbuk hvaleći se svojim oružjem, slika ovog borca nije se posebno isticala.

Gde je tačno oružje proizvedeno i kako se našlo u prašnjavom dvorištu u severnoj Siriji, nije zanimalo ni njegove saborce iz 13. divizije koji su se borili protiv vojske Bašara el - Asada u Alepu.

foto: AP / Jaber Alhelo

Za Salama, mitraljez je jednostavno bio najnovije i najbolje oružje koje je ikada dobio.

Međutim, zbog specifičnog oblika i očuvanosti mitraljeza fotografija okačena na Facebook privukla je pažnju stručnjaka koji su pretpostavili da bi Salamovo novo oružje mogao biti tek proizvedeni M02 Kojot, teški mitraljez fabrike Zastava oružje iz Kragujevca.

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Projekat za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) otkrili su kako je ovaj Kojot kao deo pošiljke oružja za Slobodnu sirijsku vojsku tokom 2015. i 2016. godine prešao 6,000 kilometara dug put od proizvodne trake Zastava oružja do Salama – uz učešće Srbije, Bugarske, Saudijske Arabije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Po prvi put komad oružja napravljen u istočnoj Evropi praćen je od proizvođača do sirijskih pobunjenika, ostavljajući jasne dokaze o kanalima trgovine oružjem o kojima je BIRN ranije pisao.

foto: AP

Ovim putem oružje vredno 1.2 milijarde evra, finansirano sredstvima Saudijske Arabije, prebačeno je iz nekoliko balkanskih država, kao i iz Češke i Slovačke na Bliski Istok, uz, kako tvrdi bivši američki ambasador u Siriji, logističku podršku američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Put Kojota pokazuje i kako Saudijska Arabija sistematski i protivzakonito preusmerava oružje različitim frakcijama na Bliskom Istoku, ali i kako balkanske vlade žmure na ovu unosnu trgovinu.

Istraživanje takođe pokazuje ključnu ulogu trgovaca oružjem. BIRN i OCCRP su otkrili da je firma koja je posredovala u ovom poslu u vlasništvu bugarskog biznismena Petra Mandžukova, trgovca oružjem, medijskog tajkuna i bivšeg agenta bugarske Državne bezbednosti iz komunističke ere.

Salam je možda prvi borac Slobodne sirijske vojske (FSA) koji se na društvenim mrežama pohvalio tek pristiglim Kojotom srpske proizvodnje – ali svakako ne i poslednji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.