EVO ZAŠTO JE DANKA DOBILA ŽUTU, A NE CRVENU POTERNICU:Interpol se uključio u potragu za nestalom devojčicom iz Bora
Danka Ilić, Foto: NTERPOL / SCREENSHOT

poternica

EVO ZAŠTO JE DANKA DOBILA ŽUTU, A NE CRVENU POTERNICU:Interpol se uključio u potragu za nestalom devojčicom iz Bora

Srpska policija analizirala je sa Ivanom Ilić, majkom male Danke, snimak iz Beča na kome se vidi devojčica koja liči na nju

Objavljeno: 20:00h

Za dvogodišnjomDankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora, sedmi je dan potrage, a juče se potrazi priključio i Interpol. Na snazi je žuta poternica, koja predstavlja međunarodnu objavu za pronalaženje nestalih.

Na taj način sve države, koje su članice Intepola, imaju podatak o nestaloj Danki Ilić, i dužne su da obaveste svoju policiju o tome.

Interpolova poternica predstavlja međunarodno upozorenje, odnosno objavu a zarad razmene informacija o zločinima, kriminalcima i pretnjama - iz policije u zemlji članici. Informacije koje se prenose preko poternice tiču se pojedinaca koji su traženi za ozbiljne zločine, a vežu se i za nestale osobe, neidentifikovana tela, moguće pretnje, bekstva iz zatvora te modus operandi kriminalaca.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

8 vrsta poternica

Postoji osam vrsta poternica, od kojih je sedam označeno bojama prema funkciji: crvena, plava, zelena, žuta, crna, narandžasta i ljubičasta.

Najpoznatija je crvena poternica, koja se izdaje za potraživanje lokacije i hapšenja osobe koja je tražena sudskom jurisdikcijom ili od međunarodnog tribunala s ciljem ekstradicije.

Plava znači lociranje, identifikovanje ili nalaženje informacija o osobi od značaja u krivičnoj istrazi, zelena za upozoravanje o kriminalnim aktivnostima osobe ako se ta osoba smatra mogućom pretnjom za javnu sigurnost.

Žuta poternica, koja je izdata za Dankom Ilić (2), služi za lociranje nestale ili identifikovanje osobe koja se ne može samoidentifikovati.

Postoji i crna poternica za potraživanje informacija o neidentifikovanim telima, narandžasta za upozoravanje o događaju, osobi, objektu ili procesu koji predstavlja neposrednu pretnju i opasnost za osobe ili vlasništvo, a ljubičasta za pružanje informacija procedurama, objektima, uređajima ili mestima za skrivanje koja koriste kriminalci.

Poternice mogu da budu izdate na bilo kojem od četiri zvanična jezika Interpola - na engleskom, francuskom, španskom i arapskom.

Postoji i specijalna plava poternica, koja služi za obaveštavanje članica Interpola da je pojedinac ili entitet predmet sankcija Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, potraga za nestalom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala u utorak, 26. marta u 13 časova, ušla je u sedmi dan.

Austrijska policija počela je da traga za Dankom, a srpska policija je Europolu dostavila sve podatke i sam snimak koji je zabeležio jedan Srbin koji živi u Beču.

Kriminalistička služba pokrajine Beč objasnila je kako je slučajni prolaznik primetio devojčicu koja liči na Danku u prisustvu dve žene, a Interpol je raspisao žutu poternicu za devojčicom.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: NTERPOL / SCREENSHOT

Na snimku koji je u Beču napravio Srbin koji živi i radi u austrijskoj prestonici, a na kojem se vidi devojčica za koju se sumnja da je nestala Danka Ilić (2), vide se i dve žene koje su bile u njenoj pratnji.

Austrijska policija pokrenula je istragu, pa se osim za devojčicom traga i za ženama sa snimka za koje se sumnja da su državljanke Rumunije.

Policija sa majkom analizirala snimak iz Beča

Srpska policija analizirala je sa Ivanom Ilić, majkom male Danke, snimak iz Beča na kome se vidi devojčica koja liči na nju. Ona je kratko prokomentarisala taj video snimak.

- Nisam videla nikakav snimak, ja ne gledam društvene mreže - rekla je Ivana.

Majorka Bojana otkrila detalje istrage

Policijska majorka Bojana Otović Pjanović je gostujući na RTV Pink razjasnila sve nejasnoće o majci nestale Danke Ilić (2), devojčice kojoj se svaki trga gubi 26. marta oko 13:45 časova u Banjskom polju, kod Bora. Ona je istakla i u kom pravcu dalje se nastavlja istraga.

- Majka je prva bila na licu mesta, ona je ključni svedok, moguće je i da je sada u policijskoj stanici, kazala ona. Što se tiče veštačenja telefona, naše službe rade na tome i to je u prvim danima urađeno. Moramo da preispitamo sve činjenice - poručila je.

Bonus video:

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.