MOGU DA UOČE ŽIVO BIĆE ČAK I PO MRKLOM MRAKU: Evo kakvim dronovima je policija i vojska tražila malu Danku (VIDEO)
Danka Ilić, Foto: Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic, MUP Srbije

moćni dronovi

MOGU DA UOČE ŽIVO BIĆE ČAK I PO MRKLOM MRAKU: Evo kakvim dronovima je policija i vojska tražila malu Danku (VIDEO)

Policija je u potrazi za devojčicom Dankom Ilić koristila i dronove

Objavljeno:

Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić koja je nestala u Banjskom Polju počela je sinoć, a nastavljena je u toku današnjeg dana.

Sem policije, vatrogasaca-spasilaca, Gorske službe spasavanja, Žandarmerije sa psima-tragačima, lovcima i brojnim građanima u potragu su uključeni helikopter i dronovi sa termovizijskim kamerama.

To je potvrdio i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je rekao da su u potragu bila uključena tri drona MUP-a i dva privatnih kompanija sa termovizijskim kamerama.

Milikić nije otkrio o kakvim se dronovima radi, a teško je to potvrditi s obzirom da MUP do sada nije iznosio ove letelice na svojim pokaznim vežbama za razliku od Vojske Srbije.

Međutim, kako su mediji ranije spekulisali radi se verovatno o kvadkopter DJI dronovima. To su dronovi koji su vrhunac tehnologije što se tiče bespilotnih letelica a kupuju se sa naprednim kamerama visokih rezolucija.

Oni omogućavaju brojne inteligentne funkcije za automatsko praćenje ili prepoznavanje objekata.

Dva modela dronova

Pretpostavlja se da su u pitanju modeli Mavic 3 Enterprise i Matrice Enterprise 30 a verovatno ih sem policije koristi BIA i carina.

Mavic 3 Enterprise koristi kameru do 20 megapiksela, koja pravi maksimalnu rezoluciju video zapisa 3840 x 2160.

Takođe ima 56 puta hibridni zum i autonomiju letenja od 45 minuta sa jednim punjenjem baterije što pokriva oko dva kvadratna kilometra prostora.

Treba napomenuti da ovaj dron ima termalnu kameru od 40 mm i rezolucije 640 x 512, a kako navodi proizvođač podržava upozorenja o visokim temperaturama, sadrži palete boja i izoterme kako bi vam pomogli da pronađete svoje ciljeve.

Što se tiče drugog modela Matrice Enterprise 30 radi se o novoj generaciji dronova čije je maksimalno vreme letenja 41 minut a doseže do 7.000 metara visine.

Može da razvije brzinu od 24 m/s a s obzirom da ima IP55 zaštitu, može lako da se nosi sa nepovoljnim vremenskim uslovima pa čak i temperaturama od -20 stepeni do +50 stepeni Celzijusa.

Specifičan je o po tome što ima širokougaone, zum i termalne kamere, doduše u modelu M30T, sa laserskim daljinomerom.

Kamera je rezolucije 48 MP i optičkim 5x-16x optičkim zumom i 200k hibridnim. Rezolucija fotografije je 8K a video rezolucija 4K/30fps.

Ovaj model, inače, ima i jaču termalnu kameru od prethodno navedenog modela i to sa sočivom od 40 mm, a rezolucija iznosi 640 x 512.

Zašto su ih koristili u potrazi?

Važno je znati i zbog čega su ovi dronovi sa termalnim kamerama korišćeni u potrazi za nestalom devojčicom.

Zapravo, termalne kamere na dronovima mogu da prate toplotne tragove i tako ih pretvarati u određenu vrstu slike.

U konkretnom slučaju, kamera bi mogla da detektuje nestalo dete zbog njegove toplote i njegovu sliku pošalje ka onome ko upravlja dronom.

Ove kamere se koriste i za obezbeđivanje mračnih prostora, poput dvorišta ili industrijskih hala.

Mogu se koristiti za ispitivanje industrijskih sistema radi eventualne opravke, ali i u medicini, zaštiti životinja a često ih koriste razne policije i vojske po svetu za obezbeđivanje granica i slične bezbednosne poslove.

Bonus video:

01:11

Dvadesetak kola policije pod rotacijom npustilo Banjsko polje

(Espreso / 24sedam / R.M. / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.