ŽIVELA SAM NA SRPSKOM MINIMALCU! Ovo je bio moj lični HOROR! (FOTO)
Foto: Espreso

golo preživljavanje

ŽIVELA SAM NA SRPSKOM MINIMALCU! Ovo je bio moj lični HOROR! (FOTO)

Sproveli smo istraživanje kako da sa minimalnom zaradom, koja iznosi 22.620 dinara, preživite mesec u Beogradu, i šta možete da radite s tim novcem
Objavljeno: 22:44h

Svedoci smo činjenice da živeti u Srbiji nije lako. Iako visina prosečne plate nije tako mala, činjenica je da ogroman broj ljudi radi za minimalac.

Cene su visoke, konstantno rastu, da se ne lažemo. Kirije za stan da i ne pominjemo, pogotovo ako im dodamo račune, pa i onu najgoru varijantu - da u stanu imate parno grejanje, gde vas infostan može mesečno papreno koštati.

Stanje je alarmantno, budući da se svake godine u Beograd doseli oko 50.000 ljudi. Kako svi oni uspeju da plate stan, račune, da se prehrane i obuku i da neki put i počaste sebe noćnim provodom? Kad stavimo sve na papir, odgovor je - nikako! Ipak, nekako se snalaze. Evo i kako.

Dobili smo nove zdravstvene čipovane knjižice, ali ovo je dokaz da je sve bilo UZALUD! (FOTO)

Mi smo probali da dočaramo preživljavanje s minimalcem u Beogradu i bilo je - jezivo. Pa da krenemo:

Zvanično, minimalac u Srbiji u 2017. godini iznosi 22.620 dinara. S tim novcem čovek može samo da sanja o iznajmljivanju stana. Zato je prinuđen da odabere najjeftiniju soluciju, a to je iznajmljivanje sobe, plus pronalaženje cimera, ako je moguće.

Postoje u oglasima nešto veće sobe u koje mogu stati dva kreveta. Jeste da nećete imati privatnost, ali kad je nužda, nema izvoljevanja. Tako, na primer, u naselju Bele Vode možete platiti sobu 90 evra, što je po krevetu 45. U cenu su uključeni svi računi, osim što se zimi za struju doplaćuje dodatnih 10 evra mesečno.

foto: Shutterstock

Tako, od tričavih 22.620 dinara mesečno, posle plaćene kirije ostane oko 17.000.

Sledeća najvažnija stavka koja mora da se ispoštuje svakog meseca - mobilni telefon. Budući da večina stanova u ponudi ima vajerles uračunat u kiriju, može se na računu za telefon uštedeti, barem kad ste kod kuće. Tako, da na ovu stavku otpada 1.000 dinara mesečno, za jedan skroman paket.

foto: Beta

Preostalo nam je 16.000 dinara. A nismo ni počeli.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.