Vodnik Plamen prošao PAKAO KOŠARA: Spasavao vojnike, uhvatio živog teroristu, a sada TRAŽI POSAO PREKO FEJSA
Oteta zastava Albanije: Tomislav Račić ispred karaule Košare, Foto: Privatna arhiva

SRBIJO, STIDI SE!

Vodnik Plamen prošao PAKAO KOŠARA: Spasavao vojnike, uhvatio živog teroristu, a sada TRAŽI POSAO PREKO FEJSA

Većina preživelih vojnika sa Košara, Paštrika, Gorožupa jedva sastavlja kraj sa krajem

Objavljeno:

"Ima li ko da nudi neki posao? 48 godina, za koji dan, ja još mlad u duši..." Status koji često osvane na nekom profilu na Fejsbuku, nadajući se da će korisnik iskoristiti moć ove društvene mreže, doći do pravog poslodavca i preskočiti one dosadne razgovore za posao. Ali ovaj je nekako posebno bolan. Radi se o Tomislavu Račiću. Ime i prezime mnogima možda ne znači mnogo, ali ako se doda da je njegovo kodno ime "Vodnik Plamen" svima će biti jasno da je to jedan od junaka sa Košara koji je prošao pakao te ratne 1999. godine.

KAD SU PROLETELE PRVE RAKETE, SHVATILI SMO DA SU NAS PRIJATELJI IZDALI Vodnik Plamen s Košara seća se BOMBARDOVANJA

Golobradi mladići, uzrasta od 18 do 22 godine, borili su se na prvim borbenim linijama na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici čuvavši našu zemlju od deset puta većeg broja pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i NATO agresora. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, gde je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i dobrovoljaca s jedne i preko 250 šiptara, Albanaca i stranih plaćenika s druge strane.

Tomislav Račić - Košare
Tomislav Račić - Košarefoto: Tomislav Račić

Vodnik Plamen koji je prošao pakao Košara, spasavao naše vojnike, uhvatio je i živog teroristu svojevremeno je upravo za naš portal prepričavao ratne priče, gde se dodirnuo statusa ratnih veterana.

HEROJI SA KOŠARA DALI SU ODGOVOR NA PITANJE: Da li Srbija ima snage za NOVU 1999. godinu?

- Oni koji su bili spremni život da daju za domovinu sada nemaju nikakav tretman, u bukvalnom smislu te reči. Veterani nemaju nikakva posebna prava i privilegije. Negde čak ni posao ne mogu da nađu ako mogući poslodavac zna da je bio na ratištu. Zato većina preživelih vojnika sa Košara, Paštrika, Gorožupa jedva sastavlja kraj sa krajem. Neki su bez posla, a nezanemarljiv deo živi u strašno teškim materijalnim uslovima - pričao je tada za Espreso Račić.

Nije ni sanjao da će kroz nekoliko godina i on doći na rub egzistencije i da će biti prinuđen da traži posao preko Fejsbuka.

- Došlo je i to doba - odgovorio je na jedno od mnogih pitanja i čuđenja svojih saboraca.

Srbijo, stidi se!

Bonus video:

02:56

ČEKALI SMO VEKOVIMA DA TURCIMA VIDIMO LEĐA, DOČEKAĆEMO I DA KOSOVO BUDE NAŠE KAO PRE Miletić: Nakaradni pristup ide u istoriju

(Espreso/Preneo: G.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.