SRBI, NEMOJTE DA SE SRAMOTITE! Veroučiteljka održala čas OBLAČENJA za odlazak na LITURGIJU, svi prave JEDNU GREŠKU
Crkva, Foto: Tamara Trajković

DOBRO JE POSLUŠAJTE

SRBI, NEMOJTE DA SE SRAMOTITE! Veroučiteljka održala čas OBLAČENJA za odlazak na LITURGIJU, svi prave JEDNU GREŠKU

Ukoliko ste se pitali kako je ispravno da se obučete za odlazak u crkvu, veroučiteljka Andrea Kereš je dala odgovor na to

Objavljeno:

Nošenje marame u crkvi nema nikakvu teološku pozadinu, rekla je veroučiteljka. Ukoliko ste se pitali kako je ispravno da se obučete za odlazak u crkvu, veroučiteljka Andrea Kereš je dala odgovor na to, pa sledeći put kada krenete na liturgiju, budite spremni, a najvažnije - pristojni.

- Potrebno je pojašnjenje "pristojnog oblačenja". Jer danas je "pristojno" i kada se ne vidi centimetar kože, ali smo toliko utegnuti da se sve ocrtava. Liturgija je jedan od najsvečanijih događaja u crkvenom životu i zbog toga u crkvu ne treba da dolazimo obučeni kao da smo krenuli da izbacimo smeće - rekla je.

"Danas su muškarci toliko skloni utezanju da možemo da im izbrojimo svaki mišić"

Andrea je navela i primere kako bi olakšala pri izboru odeće pri odlasku na liturgiju.

- Kao što postoje neke norme odevanja za sud, školu ili bilo koju ustanovu, tako i u crkvu treba da dolazimo pristojno obučeni, a ne utegnuti, da nam se sve ocrtava ili sa dekolteom. Zbog toga su za žene suknje/haljine (koje nisu iznad kolena) ili široke pantalone najlogičniji izbor. A za muškarce pantalone, farmerke i majice ili košulje koje nisu toliko knap da pucaju… ako je ikako moguće. Nije moda otišla u tom smeru samo za žene… Danas su muškarci toliko skloni utezanju da možemo da im izbrojimo svaki mišić - objasnila je.

Vernici u crkvi
Vernici u crkvi foto: Tamara Trajković

Crkva je mesto za molitvu, a ne privlačenje pažnje

Veroučiteljka se osvrnula i na ljude koji smatraju da se sa čistim mislima treba ići u crkvu, a to kako neko spolja izgleda, nije važno. Evo kako je odgovorila na to.

- Crkva je mesto za molitvu, a ne za privlačenje pažnje. Sad će neko reći: "Ne može neko da bude "kriv" za nečije misli…ako neko u crkvi ima takve misli, imaće ih i da su svi obučeni kao monasi." A možda i neće? A sve i da hoće, bar ćemo znati da nismo svesno doprineli tome - kaže veroučiteljka i dodaje:

- Borba sa mislima je ozbiljna stvar, i koliko god neko bio odrastao i zreo i koliko god znao zašto je negde došao, ipak je samo čovek. Naravno da mi nismo odgovorni za nečije misli, jer često ne možemo da budemo ni za svoje…ali ako smo svesni da obline (bile one muške ili ženske) privlače pažnju, zašto ih isticati na mestu na kom ne treba da budu u fokusu? Svi već imamo dovoljno iskušenja sa svojim mislima, naročito u toku Liturgije, i zbog toga su ovo neke norme oblačenja koje rade u našu korist, a ne da uvrede ili isključe bilo koga - rekla je Andrea.

Odlazak na liturgiju
Odlazak na liturgiju foto: Tamara Trajković

Da li je marama za žene obavezna?

Andrea je objasnila da nošenje marame nema nikakvu teološku pozadinu.

- Kada je reč o pravilu da žene nose maramu u crkvi, to pravilo je ustanovljeno pre dve hiljade godina, a svi znamo u kakvom su položaju žene bile tada. Nošenje marame u crkvi nema nikakvu teološku pozadinu. Ja lično, maramu ne nosim u crkvi, nosim je u manastiru, i to ne zato jer je to neko svetije mesto, već zato što u manastiru žive monasi koji su izabrali vrlo specifičan i izazovan način života i iz tog poštovanja - rekla je Andrea.

Bonus video:

03:50

CRKVA PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, SLAVIĆEMO BOŽIĆ 25. DECEMBRA?! Istoričar za Kurir TV: SPC iz ovog razloga ODLAŽE ODLUKU

(Espreso/ K1info/ Kristina Jokić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.