DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI: Veruje se da OVO morate da uradite kako biste imali ZDRAVLJE, SNAGU i SREĆU!
Stefan Nemanja, Foto: Wikipedia

Prepodobni Simeon Mirotočivi

DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI: Veruje se da OVO morate da uradite kako biste imali ZDRAVLJE, SNAGU i SREĆU!

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim

Objavljeno:

Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru, umro je otac Svetog Save, Stefan Nemanja osnivač dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka.

Veliki podvižnik, prepodobni otac naš Simeon Mirotočivi – Stefan Nemanja, bio je najpre veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja, istrebitelj jeresi. Pritom, celog života – čovek velike vere, velike ljubavi, velike molitvenosti, velike milostivosti, velike evanđelske revnosti.

On, po rečima svoga životopisca hilendarskog jeromonaha Domentijana, „mlad zavole da služi Bogu svetošću i pravdom pred Njim u sve dane života svoga“.

Njegov život, bogat Bogom i evanđelskom pravdom, opisali su dva sveta sina njegova: Sveti Sava i Sveti Stefan Prvovenčani, i učenik Svetoga Save hilendarski jeromonah Domentijan.

Stefan Nemanja
Stefan Nemanjafoto: Wikipedia Commons

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Uspeo je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila. Osnivač je dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Kad je utvrdio državu i pravoslavnu veru, zamonašio se u manastiru Studenica 1195. godine i dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod svog sina, tada monaha Save.

Zajedno obnavljaju manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara. Još postoji loza koju je zasadio sveti Simeon.

Naodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo da se pomolite svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu vaše dece, a ukoliko to učinite iskreno i od srca, Sveti Simeon će vam uslišiti molbe.

Bonus video:

01:01

MOLITVA ISPRED HRAMA: Oče naš grmeo Podgoricom iz desetine hiljada grla (KURIR TV)

(Espreso/ volimzrenjanin.com/ Prenela M.L:)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.