ALBANAC NAPAO SRPSKOG SVEŠTENIKA U PRIZRENU: Zbog incidenta oglasila se HITNO EPARHIJA
Prizren, Foto: Filip Plavčić

strašno

ALBANAC NAPAO SRPSKOG SVEŠTENIKA U PRIZRENU: Zbog incidenta oglasila se HITNO EPARHIJA

Albanac je napao srpskog pravoslavnog sveštenika jutros oko 08.45 sati u centru Prizrena

Objavljeno:

Eparhija raško-prizrenska osudila je današnji incident u Prizrenu kada je, kako su naveli iz Eparhije, Albanac sa KiM fizički nasrnuo na prizrenskog sveštenika, verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije i okačio zastavu bivše tzv. OVK na autobus u kojem su bili hodočasnici.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio jutros oko 08.45 sati u centru Prizrena, ispred hotela "Teranda", a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posetili prizrenske svetinje.

Ističe se da je Albanac fizički napao prizrenskog sveštenika J.R. i zavrnuo mu ruku kada je on prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije.

Prizren
Prizrenfoto: Filip Plavčić

U pomoć svešteniku su odmah pritekli jedan pripadnik kosovske policije i jedan građanin Albanac, nakon čega je napadač pobegao svojim vozilom.

Posle incidenta, vernici su učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, navodi se u saopštenju.

"Hodočasnici su došli u Prizren autobusom vranjskih registracija da bi bili na Svetoj Liturgiji i da posle obiđu prizrenske svetinje. U trenutku kada je prizrenski sveštenik J.R. prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije, pomenuto lice fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku. Odmah su pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega je nasilnik pobegao sa svojim vozilom. Ovaj incident dogodio se na očigled hodočasnika. Posle incidenta vernici su redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena", navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno i gde poklonici redovno dolaze da posete svetinje.

Portparol kosovske policije za region Prizrena Šaćir Bitići izjavio je nešto ranije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 sati.

Bonus video:

00:48

Albanac autom uleteo u masu u Gračanici

(Espreso/ Telegraf/ T.U /Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.