BRILJIRA U MATEMATICI, INFORMATICI, GITARI I PISANJU PESAMA! Talentovani genijalac Aleksa Danić samo NIŽE USPEHE
Aleksa Danić, Foto: Printscreen/RTS

ponos srbije

BRILJIRA U MATEMATICI, INFORMATICI, GITARI I PISANJU PESAMA! Talentovani genijalac Aleksa Danić samo NIŽE USPEHE

Danić je prvu pesmu napisao sa 11 godina. Njegov način sviranja gitare je poznat kao "fingerstyle", koji praktikuje slavni gitarista Tomi Emanuel

Objavljeno:

Aleksa Danić važi za uspešnog mladića. Pobednik je državnog takmičenja iz matematike, vice šampion je Srpske informatičke olimpijade, a takođe je zaljubljenik u muziku. On svira gitaru od svoje četvrte godine, a ono što je zanimljivo jeste da je prošle godine objavio debitanski album koji nosi naziv "Prva ljubav".

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Aleksa je govorio o ljubavi prema matematici i muzici.

"Nije tu na početku, naizgled, bila nekakva veza. Tako da ja verujem da matematika i sama logika vrlo može da pomogne u snalaženju u muzici, u notama i svemu tome. Tako da ja verujem da je to donekle povezano", rekao je Aleksa, prenosi RTS.

Na albumu "Prva ljubav" se nalazi 10 autorskih pesama.

"Recimo, pesma "Tajna poruka" sa albuma, ona je nastala tako što sam video tuđu tetovažu na ramenu na kojoj su bile ispisane neke note. Ja sam zapamtio tu melodiju. Malo sam je modificirao, pošto nije bila toliko slična tome. Bila je slična, ali nije bila kompletno ista kao što je melodija u pesmi. Došao sam kući, zapamtio melodiju, uzeo gitaru i pesma je samo izašla iz mene", rekao je Aleksa.

Danić je prvu pesmu napisao sa 11 godina. Njegov način sviranja gitare je poznat kao "fingerstyle", koji praktikuje slavni gitarista Tomi Emanuel.

Aleksa je otkrio kako je izgledao susret sa čuvenim muzičarem iz Australije.

"Upoznao sam ga 23. marta 2017. godine, tada sam se prvi put video s njim. Još jednom sam se video s njim 2022. u avgustu, kada je bio na Birfestu kod nas. Prošle godine, kada je bio u Srpskom narodnom pozorištu, imao sam priliku da sviram pre njega. Šta mi je rekao prvi put 2017, iskren da budem, ne sećam se, iz razloga što sam bio mlad. Tako da poslednji susret s njim, moram reći da mi je bio nekako najvažniji, najemotivniji, meni je najviše značio", rekao je Aleksa, koji je dodao da mu je Emanuel dao neke tehničke savete koje će sigurno pamtiti.

Bonus video:

05:59

OVO SU NAŠI MALI GENIJALCI! Stefan i Iva su drugi razred Matematičke gimnazije, a već ostvaruju IZVANREDAN USPEH

(Espreso / RTS / Bojana Marković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.