"VEZA NE POMAŽE!" Nina radi u Briselu i otkriva KAKO SE DOLAZI DO POSLA u EU, bez ovoga NEMA USPEHA! (VIDEO)
Nina Skočak, Foto: Printscreen/TikTok/ninaskocak

ključ uspeha

"VEZA NE POMAŽE!" Nina radi u Briselu i otkriva KAKO SE DOLAZI DO POSLA u EU, bez ovoga NEMA USPEHA! (VIDEO)

Iskustvo hrvatice Nine Skočak koja živi i radi u Briselu

Objavljeno:

Kako do posla u Briselu, pitanje je koje muči mnoge mlade uspešne ljude koji bi želeli da se oprobaju u međunardonim institucijama pri Evropskoj uniji. Svoje iskustvo u pronalaženju posla podelila je na TikToku Nina iz Hrvatske, koja već izvesno vreme ovde stiče radno iskustvo.

- Nimalo lako, moram da vam kažem. Svi misle da se dolazi preko veze, preko stranke ili slično, ali manjina na ovakav način dolaze do tih pozicija. Mi obični smrtnici se snalazimo kako znamo i umemo. Posao se ne dobija lako i za te pozicije morate da prolazite kroz razne testove - otkriva ona.

Međutim, nije samo to presudno, već morate da budete i pozvani, a to uopšte nije jednostavno.

Nina Skočak
Nina Skočakfoto: Printscreen/TikTok/ninaskocak

- Za sve nas koji indirektno radimo sa tim međunarodnim institucijama, postoje milioni konsultantskih firmi, nevladinih organizacija, zatim manjih organizacija i ako želite da radite u tom sektoru morate da budete svesni da tu ostaju samo i jedino najuporniji - priča ona.

Kada je završila studije bila je uverena da je jako dobar kandidat, pošto je stekla dve diplome, završila dva fakulteta, jedan u Briselu, a drugi u Zagrebu, stažirala je u Parlamentu, ali shvatila je ni po čemu nije posebna.

- Ne da nisam bila posebna, nego ni po čemu nisam drugačija od ostalih. Svi koji ovde dođu imaju međunarodne diplome, studirali su po Americi, Engleskoj, Francuskoj... Pričaju tečno po tri četiri strana jezika. Svi su već prošli prakse po evropskim institucijama...

Ova mlada žena nije odustajala, kako tvrdi, prijavljivala se uporno tri do četiri meseca i aplicirala za više od 100 poslova.

- Relativno brzo sam posao dobila, ali imam kolege koji su se javljali na 200 do 300 oglasa. Ovde je sve to normalno - navodi ona.

Njena tri najvažnija saveta za sve koje zanimaju evropski i međunarodni odnosi je da ulažu u sebe i to najpre u međunarodno obrazovanje,učenje stranih jezika. Otkriva najtraženiji je trenutno ruski i ko ga zna najlakše dolazi do angažmana.

- Treći, najvažniji od svega je da budete uporni. To je najbitnija osobina, odnosno morate da naučite kako da se prijavljujete za poslove.

Kada sve ovo savladate uspeh je zagarantovan.

Bonus video:

01:35

GLUMAČKA LEGENDA OTKRIVA ŠTA JE KLJUČNO ZA USPEH U GLUMI! Seka Sablić na dodeli nagrade Zlatni pečat: OVO MI GOVORI DA SAM ŽIVA

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.