KURTAGIĆI SA PEŠTERI IMAJU NAJVEĆE STADO NA BALKANU: Dokazali kako se uz pošten rad može LEPO ŽIVETI (FOTO)
Ovce, Foto: Printscreen / RTS

SVAKA ČAST

KURTAGIĆI SA PEŠTERI IMAJU NAJVEĆE STADO NA BALKANU: Dokazali kako se uz pošten rad može LEPO ŽIVETI (FOTO)

Braća Kurtagić koji su uz pomoć države uspeli da održe i uvećaju stado ohrabriće mnoge mlade domaćine da se i sami oprobaju

Objavljeno:

Među zaslužnim pojedincima i institucijama koje je povodom Dana državnosti odlikovao predsednik Aleksandar Vučić je i Saladin Kurtagić, poljoprivrednik iz Čitluka na Pešteri koji je u ime još trojice braće primio Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u oblasti stočarstva. Oni su vlasnici najvećeg stada na Balkanu.

Kurtagići su pokazali da se poštenim radom i u teškim uslovima surove Pešterske visoravni može ostvariti san o zaradi zbog koje mnogi mladi ljudi odlaze daleko od svojih ognjišta.

Prvi put smo ih posetili pre četiri godine, da bi nedugo potom bili svrstani u deset najboljih poljoprivrednika nove generacije u našoj zemlji. Ove godine stiglo je i priznanje za zasluge od predsednika.

"Pa za nas ova nagrada znači puno, još kad vam je lično predsednik države uruči. To znači mnogo, mnogo više nego što ona vredi. Svaki trud i rad se isplati, uvek se isplati i savetujem da svi stočari na Pešteri proširuju svoja stada i da ostanu na svom imanju", kaže Saladin Kurtagić, dobitnik zlatne medalje.

Braća Kurtagić koji su uz pomoć države uspeli da održe i uvećaju stado ohrabriće mnoge mlade domaćine da se i sami oprobaju.

1 / 4 Foto: Printscreen / RTS

"To je stvarno veliki, veliki dobitak za Sjenicu, za Pešter za naš rodni Čitluk", kaže jedan meštanin, a drugi dodaje: "Mnogo mi je drago što smo postigli do predsednika da se malo pročujemo, da se vidimo, da kažemo ono što jesmo."

"Imam 8 sinova i devetu šćer. Četvorica u inostranstvo, četvorica ovde. Slušaju me dobro, posluju dobro, pošteno rade svud se ponašaju pošteno i časno imaju poverenje gde god odu i zadovoljan sam od njih", kaže Ćerim Kurtagić, Saladinov otac.

Iako je izabrao teži put u životu, kada se kao diplomirani politikolog vratio na Pešter da pomogne da se unapredi porodična farma, Šefket se ne kaje. Danas su Kurtagići vlasnici najvećeg stada na Balkanu koje broji i do 2000 ovaca leti.

"Ovca je zahtevna. Uvek ima posla oko nje ljeti muža, zimi jagnjenje, odgoj tih, podizanje tih jagnjadi tako da uvijek traži da joj daješ da bi zauzvrat dobio ono što tražiš", navodi Šefket Kurtagić.

Čitluk je, osim po stočarstvu poznat i po medu i siru.

"Godina po godina sve je bolje i sa sijenom i sa prodajom, pa čak šta više ove godine je i godina jako dobra bila odma se prodalo sve na vrijeme i jagnje i sir", navodi Ramo Kurtagić, najstariji brat.

Kurtagići planiraju da još uvećaju stado, a samim tim i smeštajne kapacitete. Postojeća farma u Vranotiću koja se prostire na 900 kvadrata jedna je od najvećih na Pešterskoj visoravni. Deo stada smšten je u torovima u Čitluku koji je udaljen od farme oko 6 kilometara. Međutim, put je u veoma lošem stanju pa bi njegova izgradnja olakšala prevoz hrane za stoku i transport proizvoda.

Bonus video:

00:19

Mili čuva ovce

(Espreso / RTS / Lidija Destanović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.