LOVCI TRENUTNO NAJVIŠE JURE JAZAVCE, EVO I ZAŠTO: Od 100 grama ovog proizvoda može da se ZARADI 1.000 dinara
Jazavac, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

LOVCI TRENUTNO NAJVIŠE JURE JAZAVCE, EVO I ZAŠTO: Od 100 grama ovog proizvoda može da se ZARADI 1.000 dinara

Jazavci predstavljaju poseban izazov i iz razloga što iziskuju lovačku preciznost i strpljenje

Objavljeno:

Južnobanatski region poznat je po svojim gustim šumama, kao i po lovačkim aktivnostima. Pored lova na divlje svinje, zečeve i fazane, u poslednje vreme lovci iz ovog kraja sve češće kreću u lov na jazavce.

Jazavci predstavljaju poseban izazov i iz razloga što iziskuju lovačku preciznost i strpljenje.

Lovci tragaju ne samo za lovačkim trofejom, već i za jednim prirodnim proizvodom, za kojim je potražnja sve veća. Reč je o jazavičjoj masti, čija se cena za 100 grama kreće od 1.000 dinara pa naviše.

Zašto je tražena jazavičija mast?

Jazavac
foto: Profimedia

Jazavac jede više od 80 vrsta biljaka i korenja. Topljenjem sala, zadržavaju se prirodne supstance iz biljaka, pa zato se njegova mast koristi se kao melem. Pomama za njom je velika, a mnogi tvrde da može i da se dobro zaradi.

Bojan Mihajlović, lovac iz sela Orešac kod Vršca, ispričao je kako izgleda lov na ovog sisara.

- Lovim ih već 5-6 godina. U noć krenem sa još dvojicom-trojicom prijatelja, koji su isto lovci. Ne idemo sa psima, tradicionalno, u čeki sedimo i strpljivo čekamo da se nađe na nišanu, a nakon toga ih odstrelimo, kaže ovaj lovac.

Kako kaže sagovornik, u lov na jazavce kreće od septembra do sredine februara, jer tada ima masti. U potragu za ovim sisarima, navodi, krenuo je ne zbog profita, već iz ličnih potreba.

- Uglavnom mast poklanjam prijateljima, ali dosta se traži, pa nešto mogu i da prodam i zaradim. Cene variraju od proizvođača do proizvođača, ali 100 grama masti uglavnom se prodaje za 1.000 dinara pa naviše, kaže on.

Jazavac
foto: Profimedia

Bojan kaže da je procedura otapanja masti slična proceduri otapanja svinjske. "Nijanse su pitanju, ali o tome se ne govori, to je tajna lovaca", navodi Mihajlović i dodaje da ima onih koji mu traže ostatke ubijene životinje, ali da ih on koristi kao hranu za životinje, odnosno mačke.

Jazavičja mast domaća je radinost Mihajlovića, u otapanju učestvuje i Bojanova supruga. Pod kazanom založe jaku vatru i mešaju lagano, ali stalno. Izdvajanje masti počinje kada otopljena mast postane bistra.

Jazavac je vrsta iz porodice kuna, pripada većim evropskim zverima. Skoro da uopšte nije štetan, ali i pored toga je progonjen kao vuk ili lisica. Jazavac preferira da živi sam, kloni se ljudi i životinja, trom je i lenj. Ni prilikom trčanja se ne kreće brzo. Svaštojed je, hrani se svim i svačim. Tokom jeseni nagomilava salo, a zimu, uglavnom, prespava.

Od krzna jazavca se prave slikarske četke, a salo/mast je navodno stari narodni lek.

Bonus video: ZABORAVITE NA VIŠAK KILOGRAMA UZ OVAJ RASPORED U ISHRANI! ​Nutricionista preporuluje NAPITAK koji TOPI mast i obnavlja organizam

02:42

ZABORAVITE NA VIŠAK KILOGRAMA UZ OVAJ RASPORED U ISHRANI! ​Nutricionista preporuluje NAPITAK koji TOPI mast i obnavlja organizam

(Espreso/Mondo/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.