VOZAČI, AKO PUKUŠATE S OVOM PREVAROM, DOBIĆETE DEBELU KAZNU: Saobraćajci su 1 stvar počeli ozbiljno da kontrolišu
Foto: RINA

KO BI REKAO

VOZAČI, AKO PUKUŠATE S OVOM PREVAROM, DOBIĆETE DEBELU KAZNU: Saobraćajci su 1 stvar počeli ozbiljno da kontrolišu

Fiksna kazna od 10.000 dinara

Objavljeno:

Pripadnici saobraćajne policije prilikom svojih redovnih zadataka zaustavljaju i kontrolišu svako vozilo za koje uoče da ima neku promenu na registarskim tablicama, ali kada su u pitanju parkirana vozila sa prekrivenim tablicama, tu je situacija mnogo komplikovanija i zavisi od nadležnosti, izjavio je danas Miloš Jovićević iz Uprave saobraćene policije.

- Tu treba razlikovati više slučajeva u zavisnosti od nadležnosti različitih ili komunalnih preduzeća, ili pripadnika komunalne milicije ili pripadnika saobraćene policije. Pa su i različiti postupci - gde je to vozilo parkirano, da li je na uređenom, zoniranom parking mestu ili na nekom mestu gde nije dozvoljeno parkiranje. Pa i različite institucije postupaju u zavisnosti od slučaja do slučaja - rekao je Jovićević Tanjugu.

Fiksna kazna od 10.000 dinara

On je naveo da je saradnja saobraćajne i komunalne policije svakodnevna i na zavidnom nivou i ne samo zbog tog problema. Jovićević ističe da, kada su sankcije u pitanju, pripadnici saobraćene policije na vozilu na putu sankcionišu za prekršaje one vrste, odnosno kada registarske tablice nisu postavljene na propisan način, odnosno nisu vidljive.

- Kontrola se sprovodi na način da se vozilo zaustavlja prvenstveno na bezbedan način, da se vozaču predoči određeni prekršaj i ako su ispunjeni uslovi, novčana kazna je u fiksnom iznosu od 10.000 dinara. Pričamo o tablicama koje nisu postavljene na propisan način ili nisu čitljive, kao i o registracionoj nalepnici - rekao je Jovićević.

Ističe da kamere za detekciju prekršaja mogu da registruju tu vrstu prekršaja, a da zatim saobraćajna policija koristi različite operativne metode kako bi došla do stvarne, odnosno pune registarske oznake, da bi mogla da preduzima dalje mere u cilju pozivanja vlasnika vozila za izvšenje određenog prekršaja.

- Važno je napomenuti, da treba da razlikujemo kako su te tablice maskirane, odnosno prepravljene. Da li je na njima bilo neke trajne promene, mehaničke, da li možemo da pričamo o ispunjenju bića nekog krivičnog dela, ili možemo da pričamo samo o elementima prekršaja koje su predviđene za tu vrstu prekršaja - naveo je Jovićević.

Sistem otkrivanja vlasnika

Damir Okanović iz organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja je rekao da Beograd ima jako dobar sistem za automatsko prepoznavanje i praćenje registarskih tablica koji se koristi ne samo da bi se uočila vozila koja nisu registrovana, već i ona koja su ukradena i pod istragom.

- I sada se postavlja pitanje da li sistem u koji su uloženi veliki resursi može da se izigra time što stavite samo jedan papirić na registarsku tablicu - istakao je Okanović.

Kako je naveo Okanović, Zakon o bezbednosti i saobraćaju na putevima predviđa novčanu kaznu 10.000 dinara ukoliko je registarska tablica postavljena na nepropisan način ili je nečitljiva Dodao je da ukoliko se plati u roku od osam dana, kazna iznosi 5.000 dinara. Komentarišući bahato parkiranje vozača na nepropisnim mestima, Okanović je ukazao da je to loša poruka koja se šalje svim građanima.

- Prosto rečeno, poruka glasi, isplati se nepoštovati zakon. Mislim da zaista je to nedopustivo. Treba pre svega znatno poštovati kazne za markiranje registarskih tablica i to ne samo sa aspekta bezbednosti saobraća, već i zbog opšte bezbednost - zaključio je Okanović.

Bonus video

01:19

VOZAČI SVE ČEŠĆE VOZE U SUPROTNOM SMERU! Milan Božović otkrio da li je ovo greška saobraćajne signalizacije ili BAHATOST

(Espreso/agencije/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.